*

USA

Clinton og Sanders i enighed: Vi deporterer ikke illegale immigranter

Hverken Hillary Clinton eller Bernie Sanders vil deportere illegale immigranter. Og det kan måske få politiske konsekvenser, mener professor.

Bernie Sanders og Hillary Clinton er enige om, at de ikke vil deportere illegale immigranter. Foto: Craig Rubadoux/AP

Bølgerne går normalt højt under debatter mellem de to nuværende kandidater til at blive Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Det gjorde det da også til en debat natten til torsdag dansk tid i delstaten Florida, men Sanders og Clinton nåede dog til enighed på et punkt: immigration.

De understregede begge to, at de ikke vil deportere ustraffede, illegale immigranter eller deres børn. Det skriver bl.a. NBC News.

»For de udokumenterede mennesker, der bor i vores land, vil jeg ikke se dem deporteret. Jeg vil se dem på vej mod statsborgerskab,« sagde Hillary Clinton.

Kampen om præsidentposten Sådan har de altafgørende valgmænd fordelt sig ind til videre

På den anden side af spektret findes Donald Trump, der meget muligt kunne gå hen og vinde Republikanernes præsidentkandidatur. Han har modsat Sanders og Clinton udtalt, at han vil deportere alle illegale immigranter, hvis han bliver præsident.

Det efterlader altså højst sandsynligt vælgerne med et valg i november: En demokrat, der ikke vil deportere illegale immigranter og en republikaner, der vil deportere dem alle.

Det er svært at sige nu, hvad det kan få af betydning, at hver fløj har så markant en holdning på området, mener professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard.

Han forklarer dog, at det måske bl.a. kan komme til at betyde noget for den del af arbejderklassen, der normalt stemmer demokratisk.

»Særligt i nogle af de nordlige stater som Michigan og Illinois er der mange fra arbejderklassen, der plejer at stemme demokratisk, men som føler sig pressede af indvandring og globalisering. De kunne godt finde på så at stemme på en kandidat med en strengere indvandrerpolitik,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Republikaner: »Præsident Obama skabte Donald Trump«

Hidtil har problemet for Trump været, at hans stærke holdninger om immigration har kostet ham en stor del af de latinamerikanske vælgere. Men nogle af de disse tabte stemmer kan måske findes blandt demokrater, der ønsker en strengere immigrationspolitik, forklarer Peter Kurrild-Klitgaard.

»Mange af de mere midtsøgende vælgere, som Trump er lykkedes med at henvende sig til, er også indvandrerkritiske,« siger han.

Samtidig har der heller ikke været et mere moderat modsvar til Trumps holdninger blandt kandidaterne i det republikanske parti.

»Marco Rubio har tidligere meldt sig som en slags moderat stemme, der gerne ville forsøge at legalisere nogle af immigranterne. Men det har skadet ham efterfølgende og er blevet brugt imod ham under primærvalgene. Nu har han faktisk rullet det lidt tilbage, og jeg tror ikke, at nogle af kandidaterne ønsker at gøre immigration til et større emne,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her