*

USA

Missouri og Georgia åbner døren for diskrimination af homoseksuelle

Med religiøs frihed som våben, vil Missouri og Georgia gøre det lovligt for bl.a. præster at diskriminere homoseksuelle.

I juni 2015 vedtog Højesteret, at homoseksuelle har ret til at gifte sig. Nu truer lovforslag i en række stater den frihed. AP Photo/Jacquelyn Martin

Onsdag morgen var en gruppe demokratiske senatorer højst sandsynligt trætte.

I den amerikanske delstat Missouri havde de nemlig netop afsluttet en 39 timer lang såkaldt filibuster - en forhindring af et lovforslag i form af en eller flere lange taler, der skal forhindre at andre kommer til ordet. Det betyder altså, at senatorerne havde talt i 39 timer sammenlagt.

Målet? At forhindre en lovgivning, der i sidste ende kan føre til diskrimination af homoseksuelle i den midtvestlige stat.

Det skriver Huffington Post.

Men lige lidt hjalp talerne - Republikanske senatorer har presset et lovforslag igennem, der skal ændre Missouris nuværende lovgivning og gøre det forbudt for statslige myndigheder at »retsforfølge præster, religiøse organisationer og særlige individer for deres religiøse overbevisninger, når det kommer til ægteskab mellem to mennesker af samme køn.«

Forslaget skal stadig igennem to andre statslige instanser, før det bliver en realitet, men det betyder kort sagt, at staten ikke må blande sig, hvis f.eks. en præst nægter at vie et homoseksuelt par.

"Det er et spørgsmål om Himlen eller Helvede"

Loven vil også åbne døren for, at andre skattebetalte myndigheder eller institutioner kan nægte at betjene homoseksuelle. Det kan bl.a. betyde, at adoptions- og plejebureauer, der får statsstøtte, kan nægte at placere forældreløse børn i hjem med homoseksuelle forældre, at skattebetalte rådgivere kan nægte at rådgive homoseksuelle par, og at statsligt støttede hjemløsecentre kan afvise gifte homoseksuelle.

Så længe, at man som individ eller institution påtager sig en religiøs overbevisning, der forbyder ægteskab mellem det samme køn, kan staten ikke blande sig.

Staten Georgia har også for nyligt forsøgt at få en lignende lov implementeret. Og tidligere har også Arizona og Indiana forsøgt sig.

Hvis homoseksuelle par troede, at de var »home safe,« da de i juni 2015 fik den amerikanske Højesterets ord for, at alle par - uanset seksuel overbevisning - skal have samme rettigheder, så tyder noget nu på, at delstaterne i stedet har taget sagen i egen hånd.

Genstridig embedsmand er røget i fængsel

Så hvordan kommer delstaterne uden om Højesterettens beslutning?

Med religion.

Amerikanerne har en dyb grundholdning, der lyder, at stat og kirke skal være adskilt. Staten bør ikke blande sig i folks religiøse anliggender - som amerikansk borger har man nemlig friheden til at udøve den religion, man ønsker.

Det er netop denne grundholdning, som Republikanere i Missouri nu appellerer til. Og som også Republikanere i Georgia, Arizona og Indiana har brugt i deres argumentation for deres respektive lovgivninger, der har samme klang.

Kentucky-embedsmand er blevet et symbol for det religiøse højre i USA

Administrerende direktør i organisationen The American Civil Liberties Union, Jeffrey Mittman, udtalte efter Missouris mislykkede filibuster til Huffington Post:

»Efter en rekordlang filibuster har flertallet besluttet, at de ikke bryder sig om demokrati. Det her er et forsøg på at ændre vores lov, så den forankrer ulighed. Så det er meget bekymrende.«

Lovforslaget møder også modstand fra bl.a. Hillary Clinton og den Demokratiske guvernør i Missouri, Jay Nixon.

Og uden for det politiske spektrum bliver lovforslaget heller ikke taget vel imod. Mange store virksomheder har meldt, at lovforslaget vil være problematisk for erhvervslivet i Missouri, og hundredvis af dem har underskrevet et dokument, der skal forhindre at loven implementeres.

Tilsvarende har erhvervslivet også taget sagen i egen hånd i andre stater. I Indiana meldte Apple, at firmaet ville trække al forretning ud af staten, hvis statens oprindelige lovforslag gik igennem, og både Dell og Twitter har fordømt Georgias lovforslag.

Ingen af staterne er endnu lykkedes med at få gennemført lovgivningen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her