*

USA

Trump og Clinton har taget de fleste sejre på Super Tuesday

Stor amerikansk valgaften har givet flest sejre til de to storfavoritter.

Den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton havde fundet det store smil frem, da hun talte til sine støtter i Florida. Foto: Gerald Herbert/AP

Los Angeles

Tirsdag var vælgerne i 12 amerikanske stater til valg for at pege på deres foretrukne kandidater til november måneds præsidentvalg.

Hvem har vundet hvor?

Demokraterne

Hillary Clinton

Virginia, Georgia, Alabama, Tennessee, Texas, Arkansas og Massachusetts.

Bernie Sanders

Vermont, Oklahoma, Minnesota og Colorado.

Republikanerne

Donald Trump

Georgia, Tennessee, Alabama, Virginia, Massachusetts og Arkansas.

Ted Cruz

Texas og Oklahoma.

Marco Rubio

Minnesota.

Forud for valgdagen, der bliver kaldt Super Tuesday, havde meningsmålingerne spået, at den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton hos Demokraterne stod til et flot valg på den mytiske dag i amerikansk politik.

Super Tuesday er den enkeltstående valgdag under primærvalgene, hvor de fleste såkaldte valgmænd, der i sidste ende afgør, hvem der skal være de to partiers præsidentkandidater, er på spil.

Meningsmålingerne havde da tilsyneladende heller ikke taget fejl. Ifølge flere amerikanske medier, så har Hillary Clinton vundet valgene i sydstaterne Virginia, Georgia, Alabama, Tennessee, Texas og Arkansas. Særligt de store sejre i de to største stater under nattens valg, Texas og Georgia, kommer til at skæppe godt i Clintons kasse med valgmænd.

Hillary Clinton tog også sejren i Massachusetts.

Hendes eneste modkandidat, Bernie Sanders, har omvendt vundet sin hjemstat Vermont. Her havde meningsmålingerne på forhånd også givet ham en stor føring.

Sanders har også vundet i staterne Oklahoma, Minnesota og Colorado.

Dermed har Bernie Sanders haft en god valgdag og vundet flere stater, end han umiddelbart selv regnede med, da han gik på scenen, efter sejren i Vermont var en realitet meget tidligt på valgdagen.

Trump vil nu være den store samlende figur

På den republikanske side var det den 69-årige rigmand Donald Trump, der på forhånd stod som den helt store favorit.

Også han havde godt fat i sydstaterne. I hvert fald har flere amerikanske medier vurderet, at han har vundet valgene i Georgia, Tennessee, Alabama, Arkansas og Virginia. Trump har også vundet valget i de mere nordliggende stater Vermont og Massachusetts.

Hillary Clinton så frem mod Trump i sejrstale

Den store sydstat Texas, der var den største stat på valg under Super Tuesday, har den lokale senator Ted Cruz dog vundet.

Sejren i Texas var da også helt afgørende for, at Ted Cruz kunne fortsætte sin kamp mod Donald Trump. Mindst ligeså vigtig var Cruz' anden sejr i løbet af natten i den mindre stat Oklahoma.

Ted Cruz fik dermed lidt oprejsning i forhold til rivalen Trump. Han fremstod også stærkest i kampen mod Florida-senatoren Marco Rubio, som Cruz nu vil sætte under et hårdt pres for at forlade valgkampen, så oppositionen til Donald Trump kan samle sig bag hans kandidatur.

Marco Rubio tog dog i den henseende en vigtig symbolsk sejr i staten Minnesota. Den første sejr til Rubio overhovedet under valgene i 2016.

Resultaterne fra den sidste stat, der under Super Tuesday kun skulle stemme om det republikanske præsidentkandidatur, Alaska, ventes første senere onsdag.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her