*

USA

Trump har fået overraskende støtte fra tidligere kandidat

Det kunne meget vel være det republikanske makkerpar til novembers præsidentvalg, som offentligheden blev præsenteret for fredag.

Chris Christie offentliggjorde fredag sin støtte til Donald Trump. Foto: LM Otero/AP

Los Angeles

Den amerikanske valgkamp har indtil videre været fyldt med overraskelser, og fredag var bestemt ingen undtagelse.

Det var således en overraskelse af de større, da New Jerseys guvernør Chris Christie trådte ind på scenen ved et pressemøde i staten Texas. Det var rigmanden Donald Trump, der havde indkaldt til pressemødet med et løfte om en »stor nyhed«, og den nyhed var altså, at Chris Christie nu vil støtte den 69-årige rigmand i valgkampen.

»Der er ingen, der er bedre forberedt på at give USA det stærke lederskab, som vi har brug for,« lød det fra Chris Christie, der fortalte, at han og hans familie i flere år har været venner med den kontroversielle rigmand.

53-årige Chris Christie blev udråbt til det republikanske partis helt store håb op til præsidentvalget i 2012, som han valgte ikke at stille op til på trods af flere opfordringer.

Christie ventede i stedet fire år, men guvernørens stjerne er falmet en hel del siden sidste præsidentvalg. En sag om magtmisbrug fra New Jersey har været med til at tage brodden ud af Christies popularitet.

Ligesom Trump, har Chris Christie været kendt for en meget ligefrem måde at udtrykke sig på. Det var det, der gjorde ham populær, men den tog Donald Trump så afgjort under denne valgkamp.

Chris Christie fortalte på pressemødet, at han er helt sikker på, at Donald Trump kan slå den langt mere erfarne Hillary Clinton, hvis hun, som meget lige nu tyder på, vinder det demokratiske kandidatur.

»Jeg kan garantere jer for, at den person, som Hillary og Bill Clinton nødigst ser på scenen til september, det er Donald Trump. De ved, hvordan man vinder over uerfarne senatorer og kører dem rundt i manegen,« lød det fra Chris Christie, der bemærkede, at Trump var ved at ændre lærebogen for valgkamp i USA.

Chris Christies fald fra tinderne er komplet

New Jersey-guvernøren er kendt for at tilhøre den mere moderate del af det republikanske parti. En del af det republikanske parti, som Donald Trump bestemt ikke har givet udtryk for at være en del af.

Derfor kunne Chris Christie allerede ligne et godt bud på en eventuel vicepræsidentkandidat til Donald Trump, hvis rigmanden går hele vejen og vinder det republikanske præsidentkandidatur. Christie har samme bryske stil som Trump, men det mere moderate udtryk vil formentlig kunne appellere til en gruppe vælgere, som Trump vil få svært ved at nå under det egentlige præsidentvalg.

Ekspræsident til Trump »Jeg betaler ikke for den f***ing mur«

Selv nægtede de begge under pressemødet, at de allerede havde diskuteret den mulighed. Chris Christie afviste helt klart overhovedet at være kandidat på en måde, der formentlig ville få minderne om Anders Fogh Rasmussens sidste tirsdagspressemøder som Danmarks statsminister til at stå ganske klart for politisk interesserede danskere.

»Jeg er New Jerseys guvernør indtil 31. december 2018, og det har jeg tænkt mig at fuldføre. Herefter vil jeg gå videre til den private sektor og blive rig på samme måde som Donald Trump,« lød det fra Chris Christie.

Støtteerklæringen kommer ganske belejligt for Donald Trump forud for den såkaldte Supertirsdag, hvor 12 stater stemmer på samme tid. Her kan rigmanden tage endnu et stort skridt mod det republikanske præsidentkandidatur og dermed også et lille skridt mod Det Hvide Hus, hvor Chris Christie måske alligevel kan få kontor efter 2016-valget, sådan som flere politiske analytikere spåede det tilbage i 2012.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her