*

USA

Kennedy-drabsmand søger prøveløsladelse for 15. gang

Den i dag 71-årige Sirhan Sirhan hævder ikke at kunne huske, at han i 1968 skød og dræbte Robert F. Kennedy.

42-årige Robert F. Kennedy holdt sin sidste tale for sine støtter på Ambassador Hotel i Los Angeles. Få minutter senere blev han skudt i hotellets køkken. Arkivfoto: AP

Los Angeles

Først i juni måned i år skal de demokratiske vælgere i Californien tage stilling til partiets præsidentkandidatur. Som den folkerigeste stat i USA kan staten på den amerikanske vestkyst være helt afgørende for valgets endelige udfald.

Det var den også for 48 år siden. Valget den 4. juni 1968 blev et stort rygstød til den 42-årige New York-senator Robert F. Kennedy.

Den tidligere justitsminister og lillebror til den snigmyrdede præsident John F. Kennedy var stillet op til valget på mærkesager som modstand til Vietnamkrigen samt et budskab om støtte til de borgerrettighedsbevægelser, der kæmpede for minoriteternes rettigheder i USA.

Valget i Californien var helt essentielt for Kennedy. Her slog han således den mindre kendte senator fra Minnesota Eugene McCarthy, som også gik imod krigen i Vietnam, og som Kennedy indtil da havde delt stemmer med.

Dermed stod Kennedy med særdeles gode muligheder for at være den af de to, der i sidste ende skulle tage kampen op mod den siddende, demokratiske vicepræsident, Hubert Humphrey. Glæden var derfor også stor på det eksklusive Ambassador Hotel i Los Angeles, hvor Robert F. Kennedy holdt tale for sine støtter efter triumfen.

»Jeg takker jer alle sammen, og nu skal vi videre til Chicago og vinde det her,« lød de sidste ord fra Robert F. Kennedy til sine støtter.

For som aften blev til nat, og den 4. juni blev til 5. juni, skulle Kennedy videre fra hotellet til en anden valgfest. Den populære senator blev eskorteret gennem hotellets køkken, hvor han hilste på de ansatte. Den sidste blev 17-årige Juan Romero. For som han trykkede den unge mands hånd, blev Kennedy skudt.

Den i dag 71-årige Sirhan Sirhan sidder stadig i fængsel for drabet på Robert F. Kennedy. Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation/AP
Skuddene endte med at dræbe Robert F. Kennedy, der blev erklæret død 6. juni. Gerningsmanden var den 24-årige jordanske palæstinenser Sirhan Sirhan.

Han blev efter et kaotisk forløb, hvor han flere gange erklærede sig skyldig for så at trække det tilbage igen, dømt til døden i 1969. En straf, der senere blev omgjort til livsvarigt fængsel.

Motivet til drabet på Robert F. Kennedy skulle være hans støtte til Israel, som Sirhan Sirhan var stærk modstander af. Men faktisk er det aldrig helt blevet klarlagt. Sirhan har således også hævdet og holder den dag i dag fast i, at han var under påvirkning fra andre, da han skød præsidentkandidaten.

Danskere bag ny film om Kennedy-bror

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Sirhans forsvarsadvokater senest hævdet, at han slet ikke var fysisk i stand til at affyre det våben, som blev brugt ved drabet, og at det derfor var en helt anden, der affyrrede skuddene.

Onsdag vil Sirhan Sirhan for 15. gang søge om prøveløsladelse siden drabet for snart 48 år siden. I dag sidder Sirhan fængslet i Richard J. Donovan Correctional Facility ikke langt fra San Diego tæt på den mexicanske grænse.

Den i dag 71-årige drabsmand forsøgte senest i 2015 uden held at blive løsladt, hvor han påstod at være uskyldig i den forbrydelse, han var dømt for. Sirhan Sirhan har hele tiden fastholdt, at han ingen erindring har om hverken drabet på Kennedy eller den efterfølgende retssag.     

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her