*

USA

Donald Trump vil have omvalg i Iowa

Den republikanske præsidentkandidat mener, at Ted Cruz, der vandt i Iowa natten tirsdag, snød sig til sejren.

Los Angeles

Meningsmålingerne i Iowa tog fejl, da de op til valget i staten natten til tirsdag dansk tid spåede, at rigmanden Donald Trump ville tage det første stik i kampen om det republikanske præsidentkandidatur.

Det er langt fra første og formentlig heller ikke sidste gang, at meningsmålinger ikke præcist har kunnet forudse, hvordan et valg ville ende.

Men i modsætning til tidligere tilfælde, så var det hverken grundet den statistiske usikkerhed eller for få deltagere, at meningsmålingerne tog fejl op til valget i Iowa.

I hvert fald ikke, hvis man spørger Donald Trump. Ifølge den republikanske præsidentkandidat skal årsagen til nederlaget til Texas-senatoren Ted Cruz natten til tirsdag findes i det faktum, at Cruz snød vælgerne i staten. Nu vil Trump have stemmerne på Cruz kendt ugyldige eller helt lade valget i Iowa gå om.

Nu begynder de republikanske kandidater at falde fra

Anklagen om urent trav har den normalt meget sejrssikre Trump lagt frem onsdag. Det er i virkeligheden et skænderi mellem Ted Cruz og en helt tredje kandidat, Ben Carson, som Donald Trump nu har gjort til et trekantsdrama med krav om omvalg i Iowa.

Umiddelbart efter at dørene til valgstederne åbnede i Iowa, og de republikanske vælgere skulle til at afgive deres stemmer, kunne tv-stationen CNN komme med store nyheder om Ben Carsons valgkamp.

Donald Trump og Ted Cruz er så langt væk fra at give kram til hinanden, som man næsten kan være. I sommer var der anderledes venlige toner mellem de to. Foto: Carolyn Kaster/AP

Tv-stationen fortalte, at Ben Carson, der i efteråret på et tidspunkt lå side om side med Donald Trump i meningsmålingerne, ulige sine konkurrenter ikke ville rejse direkte til den næste stat, der skulle stemme efter Iowa, New Hampshire. I stedet ville Ben Carson tage hjem til Florida for at tage en pause.

Den nyhed valgte Ted Cruz' kampagnefolk at gribe og, ifølge flere amerikanske medier, udsende en e-mail, hvor de tilskyndede Cruz' støtter på valgstederne til at fortælle om udviklingen, og at Carsons tur til Florida skulle ses som et tegn på, at han ville trække sit kandidatur, og at man derfor skulle stemme på Cruz i stedet. I modsætning til historien hos CNN, som fortalte, at den pensionerede kirurg ikke ville trække sig.

»Staten Iowa burde diskvalificere Ted Cruz fra det seneste valg, fordi han snød. En kæmpe bedrager!«

Om der rent faktisk var eksempler på, at Carson-historien og Cruz-kampagnens spinforsøg havde nogen afgørende effekt på valget i Iowa, står onsdag aften hen i det uvisse.

Efter historien kom frem, har Ben Carson fået en undskyldning fra Ted Cruz' lejr. Men Carsons krav om, at ledende folk i Cruz' kampagnestab burde fyres, har Texas-senatoren ikke valgt at efterkomme.

Trump skræmmer danske ungdomspolitikere væk

Ted Cruz' kommunikationsdirektør, Rick Tyler, har også fuldstændig afvist Trumps beskyldninger, som han anser som støj.

»Virkeligheden ramte reality-stjernen i Iowa, så nu er der ingen, der taler om ham. Derfor prøver han at få noget opmærksomhed på Twitter. Der findes støttegrupper for folk, der er afhængige af Twitter, så han burde nok opsøge den, der er tættest på ham,« sagde Tyler tidligere onsdag til CNN.

Siden begyndelsen af august har Donald Trump dog ført meningsmålingerne i New Hampshire, der som de næste skal stemme om det republikanske præsidentkandidatur tirsdag, ganske overlegent.

Et gennemsnit af de seneste seks målinger giver rigmanden et forspring på over 21 procentpoint ned til Ted Cruz, der her må se sig henvist til andenpladsen.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her