USA

Ted Cruz blev nattens eneste klare vinder i Iowa

Dødt løb hos Demokraterne, mens Donald Trump måtte se sig slået hos Republikanerne.

Ted Cruz vandt det republikanske valg i Iowa ganske klart over Donald Trump, der var tæt på end ikke at blive nummer to. Foto: Chris Carlson/AP

Los Angeles

Den kontroversielle rigmand Donald Trump formåede natten til tirsdag ikke at omsætte flotte meningsmålinger til faktiske stemmer.

I landbrugsstaten Iowa, der som den første af de amerikanske stater natten til tirsdag stemte om både det republikanske og demokratiske præsidentkandidatur, sejrede Texas-senatoren Ted Cruz stort ved at slå Donald Trump.

»Iowa har sendt et varsel om, at den republikanske kandidat og den næste præsident ikke vil blive valgt af medierne, af eliten i Washington eller af lobbyisterne, men af det amerikanske folk,« sagde Ted Cruz i en vindertale, der talte dunder mod det amerikanske statsapparatur i almindelighed og den nuværende amerikanske præsident Barack Obama i særdeleshed.

Ted Cruz slog Donald Trump i Iowa

28 procent af de republikanske stemmer gik således til Ted Cruz og ikke nok med det, så var Trump tæt på end ikke at blive nummer to.

Florida-senatoren Marco Rubio var således kun et procentpoint fra at snuppe andenpladsen fra Donald Trump.

Rubio endte med 23 procent af stemmerne mod Trumps 24 procent.

Dermed klarede den 44-årige senator sig langt bedre, end meningsmålingerne på forhånd havde spået. Rubio er derfor den af de såkaldte establishment-kandidater, der har klaret sig klart bedst under det første valg i Iowa.

Det er netop den republikanske partielite, som Ted Cruz og Donald Trump har haft stor succes med at stille sig i klar opposition til.

Hvor det ret tidligt på aftenen stod klart, hvem der ville vinde hos Republikanerne, var valget hos Demokraterne anderledes uhyre tæt.

Uhyre tæt valg hos Demokraterne i Iowa

Faktisk var det så tæt, at både den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton og Vermont-senatoren Bernie Sanders efterfølgende erklærede sig som nattens vinder.

»Det er en helt utrolig aften,« lød det fra Clinton, inden hun fortalte, hvordan hun var »lettet« over nattens resultat.

På daværende tidspunkt lå Hillary Clinton blot 0,2 procentpoint foran Sanders med næsten 95 procent af stemmerne optalt, ifølge tv-stationen CNN. Et reelt dødt løb mellem de to kandidater.

»Det, som Iowa har startet her til aften, er en politisk revolution,« lød det fra Sanders til sine begejstrede støtter.

Alene det, at valget kunne ende så tæt mellem Bernie Sanders og Hillary Clinton, er dog en sejr for førstnævnte. Ved årsskiftet lå han således 12,5 procentpoint bag Clinton i et gennemsnit af meningsmålingerne udregnet af hjemmesiden realcleapolitics.com

Hvor såvel Clinton som Sanders erklærede sig som vindere ved nattens valg hos Demokraterne i Iowa, så var der til gengæld en ganske klar taber blandt de demokratiske kandidater.

Den tidligere guvernør i staten Maryland, Martin O'Malley, der var den tredje og sidste kandidat på stemmesedlen i Iowa, kunne hurtigt konstatere, at valget på ingen måde gik hans vej. Han trak sit kandidatur hurtigt, efter at de første stemmer var talt op.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her