USA

Indflydelsesrigt konservativt magasin langer hårdt ud efter Donald Trump

Magasinet National Review er udkommet i en særudgave i modstand mod den republikanske præsidentkandidat.

Donald Trump (tv.) og Ted Cruz (th.) ligner lige nu de bedste bud på en kommende, republikansk præsidentkandidat. Det er dog bestemt ikke alle i partiet, der omfavner udsigten til at skulle kæmpe for en af de to. Foto: John Locher/AP

Los Angeles

Man skal ikke have fulgt meget med i den amerikanske valgkamp for at finde ud af, at de republikanske præsidentkandidater Donald Trump og Ted Cruz bestemt ikke har høje tanker om toppen i deres eget parti.

Faktisk kan man med en vis ret hævde, at den republikanske valgkamp om partiets præsidentkandidatur i høj grad har handlet om hvem, der kunne undsige den politiske elite i såvel Washington som i partiet mest muligt.

Men nu slår dele af det såkaldte republikanske establishment tilbage mod de to kandidater. Mest tydeligt illustreret på forsiden af det konservative magasin National Review, der er udkommet i en særudgave, hvor budskabet ikke er til at misforstå.

»Imod Trump,« lyder det således i store og helt i Trumps ånd forgyldte bogstaver.

Magasinet har inviteret 22 konservative skribenter og kommentatorer til at skrive essays om ulyksaglighederne ved, at Donald Trump lige nu ligner en klar favorit til at blive Republikanernes præsidentkandidat.

»Trump er en filosofisk set utøjlet, poltisk opportunist, der ville smadre den brede, konservative ideologiske konsensus, der hersker i det republikanske parti til fordel for en fritflydende populisme,« skriver magasinet i sin leder til særudgaven, der udkom fredag.

National Review blev i 1955 startet af den konservative kommentator og forfatter William F. Buckley. En mand, som Donald Trump paradoksalt nok brugte som et modsvar til Ted Cruz, der hånligt beskyldte rigmanden for at stå for newyorker-værdier, der var uforenlige med den konservative ideologi. Såvel Buckley, der døde i 2008, som Trump er født i New York.

I vanlig brysk stil, når et amerikansk medie har kritiseret Trump, så har præsidentkandidaten slået tilbage på det sociale medie Twitter ved at lægge National Review i rigmandens selvskabte taber-kategori. En kategori, som en ikke ubetydelig del af den amerikanske medieverden efterhånden befinder sig i, ifølge Donald Trump.

»National Review er en udgivelse på vej ned, som har mistet sin retning. Oplagstallet er i frit fald, og indflydelsen har aldrig været mindre. Tragisk!« skrev Trump fra sin profil torsdag aften lokal tid, da nyheden om særudgaven var sluppet ud.

Særudgaven har dog fået den konsekvens, at magasinet ikke længere er mediepartner til en tv-debat mellem de republikanske præsidentkandidater 26. februar i Texas, har flere amerikanske medier skrevet fredag. Det har det republikanske parti bestemt.

Det er dog ikke kun Donald Trump, der har stået for skud. Også Texas-senatoren Ted Cruz har mærket, at han bestemt ikke har opbakning fra alle i det republikanske parti.

South Carolina-senatoren Lindsey Graham, der tidligere var en del af kampen om det republikanske præsidentkandidatur, men nu støtter Jeb Bush, var meget klar i spyttet, da han blev bedt om at vælge imellem de to kandidater, der lige nu ligner favoritterne.

»Det er som at vælge imellem at blive skudt eller forgiftet,« sagde han på et pressemøde torsdag til amerikanske medier, der ikke blev klogere på, hvem af de to der ville være det mindste onde for Graham.

Tidligere på ugen advarede Iowas republikanske guvernør, Terry Branstad, højst usædvanligt direkte statens republikanske vælgere imod at stemme på Ted Cruz, når de som de første i landet 1. februar skal stemme om partiets kandidatur.

Med kun godt en uge til valget i Iowa ligger Donald Trump i spidsen af meningsmålingerne, viser et gennemsnit foretaget af hjemmesiden realclearpolitics.com, hvor rigmanden har et forspring på 2,6 procentpoint i forhold til Ted Cruz.

Den seneste meningsmåling foretaget for tv-stationen CNN giver dog Donald Trump et stort forspring på 11 procentpoint i landbrugsstaten. I den måling står Trump til 37 procent af stemmerne, mens Ted Cruz står til 26 procent.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her