"Det har været en heksejagt"
Malthe Thomsens forsvarsadvokat var lettet og lykkelig, efter sagen mod danskeren var blevet droppet.
Los Angeles
Fem minutter tog det fra danske Malthe Thomsen havde sat sig til rette i retssalen i Supreme Court i New York-bydelen Manhattan, til han igen var en fri mand.
140 dage efter han første gang blev mødt med anklager om, at han skulle have seksuelt forulempet 13 børn i den børnehave, som han arbejdede for i millionbyen.
Først var han fængslet, så fik han lov at komme ud, men med fodlænke. Det var derfor en lykkelig forsvarsadvokat, der modtog anklagerens beslutning om, at sagen skulle frafaldes.
"Anklageren læste en masse op, hvor hun sagde, at det stadig var hendes opfattelse, at Malthes tilståelse ikke var falsk, men efter 30 sekunder sagde hun så, at der ikke var beviser nok til, at de kunne få ham dømt," siger Malthe Thomsens forsvarsadvokat Jane Fisher-Byrialsen til Jyllands-Posten.
Anklageren i sagen har hele tiden fastholdt, at Malthe Thomsen har tilstået overgrebene mod børnene i en afhøring, hvor politiet fortalte ham, at de havde overvågningsbilleder, der beviste hans skyld. Det havde politiet ikke, og den kvinde, der havde anmeldt den danske pædagogstuderende, fik ingen opbakning fra institutionens øvrige ansatte og blev i stedet fyret.
At anklageren vælger at fastholde sit synspunkt omkring tilståelsen, har Jane Fisher-Byrialsen ikke meget respekt for.
"Det er kujonens udvej, som hun benytter sig af. Hun kan sige, hvad hun vil. Det gør det ikke mere rigtigt," siger forsvarsadvokaten.
Nu skal Jane Fisher-Byrialsen sammen med Malthe Thomsen vurdere, om der skal køres en erstatningssag mod myndighederne i New York. Noget som Malthe Thomsen selv var fast besluttet på efter retsmødet.
"De har taget meget fra ham. Han er blevet sat tilbage i sin uddannelse, og han har ikke kunnet forlade landet overhovedet," siger advokaten.
Sagen har også taget hårdt på den dansk-amerikanske forsvarsadvokat. Hun fortæller, at hun også selv måtte knibe en tåre, da anklageren havde læst sin tekst højt.
"Det har været en heksejagt. Han endte i de værst mulige omstændigheder. Den børnehave, han arbejdede i, er meget prestigefuld, så det kom i medierne med det samme," siger Jane Fisher-Byrialsen.
Myndighederne blev derfor nødt til at forfølge sagen benhårdt, siger advokaten og fortæller, at hendes forhold til anklageren i sagen mod Malthe Thomsen nok aldrig bliver varmt.
"Hun kunne ikke engang kigge på os, da hun fortalte, at sagen blev droppet. Jeg har et dårligt forhold til anklageren i denne sag. Jeg har ellers gode venner, der er anklagere, men hende her er ikke en af dem," siger hun.
Sagen er blevet dækket intenst i Danmark, siden den startede. Jane Fisher-Byrialsen håber, at den kan være med til at vise, at der er nogle ting, som ikke er, som de skal være i det amerikanske retssystem.
"Folk i USA bliver tit dømt for noget, som de ikke har gjort, og det vil mange nok kunne se, hvis de har fulgt denne sag. Nu er det ikke for at klappe mig selv på ryggen, men hvis Malthe havde haft en anden advokat, der ikke på samme måde var inde i mekanismerne, så kunne det sagtens være gået helt anderledes," siger hun.
Jane Fisher-Byrialsen har tidligere i år været med til at indgå et forlig med myndighederne i New York i en sag om uberettiget fængsling. I september indgik fem mænd, der havde siddet fængslet i 25 år for voldtægt og mord på en motionsløber i Central Park, et forlig til en værdi af over 240 millioner danske kroner.