- Opdateret 03/12/2013 kl. 17:47
Dommer: Detroit er bankerot
Den største offentlige konkurs i USA's historie er en realitet.
Los Angeles
Bystyret i den amerikanske by Detroit har tirsdag fået godkendt en omstridt betalingsstandsning ved retten i Theodore Levin U.S. Courthouse.
Det rapporterer nyhedsbureauet AP.
Dermed er den største offentlige konkurs end realitet, og Detroit kan nu nyde lovens beskyttelse mod kreditorer, mens talknusere udarbejder en plan for, hvad byen nu skal gøre.
Kreditorer kæmpede imod
Som den største by i USA's historie indgav den amerikanske storby tidligere på året en konkursbegæring, og det er planen for denne, som nu er blevet godkendt af en dommer.
Dommer Steven Rhodes skulle blot tage stilling til et enkelt spørgsmål om, hvorvidt Detroit teknisk set er bankerot.
Det argumenterede flere advokater for kreditorer, der har penge til gode, indædt imod, men det lykkedes tilsyneladende bystyret at overbevise om, at pengekassen vitterligt er tom.
Kæmpegæld
Dermed får bystyret lov til at kapitalisere byens aktiver og håndtere gæld og forpligtelser under beskyttende vilkår.
Den økonomisk trængte by i Michigan med cirka 650.000 indbyggere lider under gæld og andre forpligtelser på i alt 18,5 mia. dollars, svarende til mere end 100 mia. kroner.
Det var for meget for den engang så stolte industriby, vurderede administrator Kevyn Orr, der var indsat som "økonomisk brandslukker" af staten Michigan.
Enorm fattigdom
Over en tredjedel af byens indbyggere lever under regeringens fattigdomsgrænse.
40 procent af gadelysene fungerer ikke, og kriminaliteten er fem gang højere end landsgennemsnittet.
Politiets gennemsnitlige responstid ved de alvorligste forbrydelser er ifølge New York Times på 58 minutter.
I sin storhedstid efter Anden Verdenskrig havde Detroit et indbyggertal op mod to millioner mennesker, og den var på det tidspunkt USA's fjerde største by med et hav af industriarbejdspladser.
Største konkursramte by
Stor arbejdsløshed har dog nu fået indbyggerne til at forlade byen i stor stil. Befolkningstallet er faldet til blot 650.000 mennesker, og især inden for de seneste 10 år er det gået stærkt med fraflytning af mere end 250.000 indbyggere.
Den hidtil største amerikanske by, der søgte og fik godkendelse til beskyttelse under konkursloven, var Stockton i Californien.
Byen, som har næsten 300.000 indbyggere, erklærede sig konkurs i 2012.