Arizona genindfører restriktioner efter »brutal« smittestigning

Tidlig genåbning har i en række amerikanske stater resulteret i politisk rygsvømning og zigzag mellem åbning og lukning af barer, fitnesskæder og offentlige pladser.

Artiklens øverste billede
Indbyggere i Arizona søger mod vandet ved Salt River midt i sommervarmen, selv om staten er hårdt presset af stigende coronasmitte. Op til den amerikanske uafhængighedsdag i den kommende weekend har statens guvernør rullet flere af elementerne i Arizonas genåbning tilbage. Foto: REUTERS/Cheney Orr.

I flere stater på tværs af USA vakler de lokale myndigheder lige nu mellem nedlukning og genåbning, mens kampen for at få styr på coronasmitten fortsat pågår. En vaklen, der er forårsaget af løbske smittetal, efter selvsamme stater for nylig har åbnet for forskellige offentlige aktiviteter.

Staten Arizona har iværksat en tilbagerulning af deres genåbning, som af CNN beskrives som »den mest drastiske hidtil«. Guvernør Doug Ducey beordrede sent mandag dansk tid barer, fitnesskæder, biografer, vandlande og andre erhverv at lukke ned i foreløbigt 30 dage, midt i det guvernøren kalder en »brutal« stignining i smittetilfælde. Arizona er blot én, om end det grelleste tilfælde, blandt mange stater, der i de seneste dage har mistet grebet om smitten.

Både i Florida, Tennessee, New York, New Jersey og Californien har oplevet bekymrende store smittetal over weekenden. Karakteristisk for flere af disse stater er ifølge New York Times, at de har iværksat genåbninger tidligt i deres kamp mod coronasmitten. Ser man en uges tid tilbage, har også Alabama, Idaho, Mississippi, Missouri, Nevada, Oklahoma, South Carolina og Wyoming måtte se stigende smittetal i øjnene.

Ved indgangen til denne uge nåede Arizona op på samlet knap 75.000 registrerede personer med coronavirus, mens tallet for blot ti dage siden var knap 47.000. Guvernør Doug Ducey forventer, at tallet vil stige endnu mere i den kommende uge, da effekten af den nye tilbagerulning først vil vise sig om nogen tid.

Zigzag i meldinger om mundbind

Den politiske vaklen i Arizona giver sig imidlertid ikke kun til kende i form af skiftende meldinger til forretningsdrivende. For en uge siden sagde guvernør Ducey, at han ikke villle stille krav om, at deltagere ved præsident Trumps rally i Arizonas største by, Phoenix, skulle bære ansigtsmasker eller mundbind. Mandag måtte guvernøren imidlertid rygsvømme i lyset af de nye tal og opfordrede alle borgere i staten til at iklæde sig mundbind i det offentlige rum.

Også i Californien er der sket en decideret eksplosion i registrerede antal coronasmittede personer. Staten er nu forbi de 200.000 smittetilfælde, og mandag kom det frem, at tallet i solskinsstaten var steget med 43 procent på blot to uger. På tværs af staten blev der mandag registreret 7.000 nye smittede. Også her er der tale om det højeste antal på en enkelt dag, siden Californien begyndte at registrere smittede med coronavirus.

En stor del af den californiske acceleration foregår i Los Angeles-distriktet, der mandag nåede op på flere end 100.000 registrerede smittetilfælde. Det svarer til, at én ud af 140 indbyggere i området er smittet. Mandag var i særdeleshed en dag i kategorien for ærgerlige rekorder for Los Angeles-distriktet, der tilmed også registrerede det hidtil højeste antal smittetilfælde på en enkelt dag - 2.800.

Udviklingen har med det samme fået konsekvenser for Californiens genåbning, der ellers stille og roligt var på vej fremad. Seks distrikter i staten har fået påbud om at lukke barer, og guvernøren, Gavin Newsom, har opfordret otte øvrige distrikter til frivilligt at gøre det samme - og herudover også til at afspærre offentlige samlingssteder.

Nye stramninger op til uafhængighedsdag

I de seneste uger har i alt 16 amerikanske stater måttet se i øjnene, at grebet om coronasmitten var blevet for løst, efter barer, udendørsarealer og andre offentligt tilgængelige steder var genåbnet. Ligesom i Californien har den lokale regering i Texas set sig nødsaget til at lukke beværtninger, og i dele af det sydlige Florida lukkes der ned for strande i den kommende weekend, ligesom udskænkning af alkohol sættes i bero, efter staten registrerede markante smittestigninger i den forgangne weekend.

De stigende coronasmittetal kan give anledning til panderynker, både hos menige amerikanere og hos myndighederne. Isoleret er væksten i antal smittede på daglig basis problematisk, men de seneste udfordringer med at kontrollere virussen i den voksende række af stater kommer, blot få dage før den amerikanske uafhængighedsdag den 4. juli, hvor amerikanerne traditionelt samles i større forsamlinger på tværs af hele landet.

I Arizona skal indbyggerne ikke forvente at kunne samles i større antal for at fejre uafhængighedsdagen i den kommende weekend. Guvernør Doug Ducey har indført forbud om at forsamles flere end 50 personer, og hvis det foregår ved en svømmepøl, er det ikke tilladt at samles flere end ti personer.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.