• Opdateret 13/03/2020 kl. 20:46

National nødsituation i USA skal afbøde følgerne af en voksende coronakrise

Præsident Donald Trump fremlagde fredag et bredt katalog af tiltag i kampen mod coronavirussen og indgik en aftale om økonomisk hjælp med Kongressen, mens frygten for en voldsom epidemi vokser.

Donald Trump har erklæret nødsituation i USA. Video: Reuters

Donald Trump erklærede fredag aften dansk tid en national nødsituation i USA, mens antallet af tilfælde af coronavirus i landet er i kraftig stigning.

Ved en pressekonference i Rosenhaven ved Det Hvide Hus fremlagde præsidenten en række tiltag i forsøget på at bremse spredningen af virussen.

I forbindelse med en national nødsituation kan præsidenten bl.a. disponere over en fond på op til 50 mia. dollars (ca. 330 mia. kr.), som er sat til side til anvendelse i katastrofesituationer.

»Ingen ressource vil forblive ubrugt,« sagde præsidenten.

Vi har brug for at finde en plan, der kan skabe tillid og ro.

Vivek Murthy, fhv. cheflæge

Der var lørdag konstateret over 2.200 tilfælde af virussmitte i 49 stater.

Mangelfuldt testudstyr betyder, at der formodentligt er et meget stort mørketal for smittede, som ikke figurerer i de officielle opgørelser.

Trump, der har været under kraftig beskydning for tidligere forsøg på at bagatellisere virusangrebet, afviste, at han bærer et ansvar for mangelsituationen.

»Jeg tager overhovedet ikke ansvaret,« sagde han.

Men han understregede, at man nu sætter alt ind på at gøre tests for sygdommen bredt tilgængelige.

»En halv million yderligere tests vil være til rådighed tidligt næste uge,« sagde Trump.

Bekymring i befolkningen

Bekymringen for spredningen af virussen har været tiltagende i offentligheden de seneste dage i takt med, at nye byer og delstater – senest bl.a. byen New York – har erklæret lokale og regionale nødsituationer.

Overalt i landet er skoler og universiteter blevet lukket, sportsarrangementer og koncerter er aflyst, og forlystelsesparker og seværdigheder har lukket dørene.

Hvor omfattende tiltagene er, varierer dog markant fra by til by og stat til stat.

Fredag ved midnat trådte et indrejseforbud rettet mod rejsende fra Europa i kraft i USA. Forbuddet omfatter rejsende fra Schengen-zonen, herunder Danmark. Her ses et billede fra Dulles-lufthavnen tæt på Washington. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Mens myndighederne overalt i USA forsøger at begrænse smitten, er det uklart, om landets sundhedssystem er parat til udfordringerne fra pandemien. Her ses to kvinder på Times Square i New York. Foto: Angela Weiss/AFP

Trumps tale fredag kom mindre end 48 timer efter, præsidenten onsdag aften i en tv-transmitteret tale annoncerede et indrejseforbud for rejsende fra de fleste lande i Europa, der trådte i kraft fredag ved midnat.

Efter en torsdag med de største fald på de finansielle markeder i USA siden børskrakket i 1987, modtog børserne fredag Trumps tale med jubel.

Dow Jones-indekset på New York-børsen lukkede med et plus på over 9 pct., mens præsidenten talte.

Natten til lørdag dansk tid nåede præsidenten og Demokraternes leder i Kongressen, Nancy Pelosi, også til enighed om en hjælpepakke, der bl.a. skal sikre gratis tests for sygdommen og garantere sygedagpenge for ansatte i op til to uger.

Eksperter slår alarm

Men alt tyder på, at det amerikanske sundhedssystem står over for en kæmpe udfordring den kommende tid, og en række eksperter har udtrykt bekymring for både den politiske styring af forløbet og systemets kapacitet.

»Vi har brug for at finde en plan, der kan skabe tillid og ro,« sagde Vivek Murthy, tidligere chef for det amerikanske korps af militærlæger, til tv-kanalen CNN.

En gennemgang af prognoser fra CDC, den amerikanske sundhedsstyrelse, viser ifølge New York Times, at en epidemi i værste fald og uden en målrettet indsats fra myndighedernes side kunne spredes til over 200 mio. mennesker og koste op til 1,7 mio. liv.

Det er usikkert, om USA har tilstrækkelig mange sengepladser på sine hospitaler, hvis spredningen sker hurtigt. Ifølge New York Times er der ca. 925.000 sengepladser på hospitalerne, hvoraf under 10 pct. er udrustet til alvorligt syge patienter, men i værste fald vil millioner kræve behandling.

Donald Trump selv har de seneste dage været i kontakt med flere politikere og embedsfolk, der er blevet testet positive for coronavirus, og sagde fredag, at han »formentlig« selv vil blive testet »meget snart«.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.