Robert Mueller har for første gang udtalt sig om Rusland-undersøgelsen

Mueller holdt onsdag en pressekonference som den formelle afslutning på den særlige anklagers undersøgelse.

Artiklens øverste billede
Den knap 450 sider lange rapport fra særlig anklager Robert Mueller omhandler Trump-kampagnens mulige tråde til Rusland i forbindelse med den seneste præsidentvalgkamp og er blevet genstand for stort politisk spektakel. Foto: Mandel Ngan/AFP

Den særlige anklager Robert Mueller holdt onsdag en pressekonference i USA's justitsministerium, hvor han kommenterer konklusionerne i sin rapport.

Det skete som den formelle afslutning på den særlige anklagers undersøgelse.

Det var første - og formentlig også sidste - gang, at Robert Mueller offentligt udtalte sig om rapporten. I sin tale fastholdt han, at der var »talrige forsøg« fra russisk side på indblanden i det amerikanske valgsystem.

»Det er noget, der fortjener opmærksomhed fra enhver amerikaner,« lød det fra Mueller.

Den knap 450 sider lange rapport fra særlig anklager Robert Mueller omhandler Trump-kampagnens mulige tråde til Rusland i forbindelse med den seneste præsidentvalgkamp og er blevet genstand for stort politisk spektakel.

Det tog den særlige anklagers hold knap to år at undersøge sagen, som afsluttedes i marts i år. Flere sigtelser er i løbet af undersøgelsen blevet rejst mod folk, der var en del af Donald Trumps kampagnehold, herunder præsidentens tidligere advokat Michael Cohen, som har fået en fængselsstraf for bl.a. skattesnyd, brud på valgloven og at have løjet for Kongressen.

I rapporten har den særlige anklager også beskrevet, at Donald Trump i løbet af undersøgelsen forsøgte at hindre efterforskningen og FBI's arbejde.

Imidlertid, fastslog Robert Mueller under sin tale, var det de facto umuligt at sigte præsidenten for en forbrydelse, fordi det ville være i strid med forfatningen og retningslinjerne i Justitsministeriet.

»Hvis vi havde været sikre på, at præsidenten ikke begik en forbrydelse, ville vi have meddelt det. Vi har ikke afgjort, om præsidenten har begået en forbrydelse eller ej. Dette er vores endelige konklusion,« lød det fra Mueller.

Hvorvidt der skulle rejses sigtelser mod præsidenten for at obstruere den særlige anklagers og FBI's arbejde lod Robert Mueller således i rapporten være op til USA's justitsministerium. Den holdning stod Mueller på onsdagens pressekonference fast på.

»Vi vil ikke kommentere yderligere på andre konklusioner eller hypotetiske spørgsmål omhandlende præsidenten,« sagde Robert Mueller.

Flere af Kongressens medlemmer har ytret et ønske om, at Robert Mueller skal vidne i Kongressen om sin undersøgelse. Men det afviste han på pressemødet.

»Rapporten er mit vidneudsagn. Jeg ville ikke kunne bibringe noget nyt i forhold til rapporten,« afsluttede han.

Præsident Donald Trump skrev efter Muellers tale et tweet, hvori han meddeler, at »intet er nyt« i forhold til Rusland-rapporten.

»Der var ikke nok beviser, og derfor er en person i vort land uskyldig. Sagen er lukket,« skriver præsidenten.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen