»Hvis nogen siger, at de har svarene nu, så narrer de sig selv«

Den amerikanske stat brugte 140 mio. kr. på at jage ufoer mellem 2007 og 2012. Ifølge manden bag programmet, mangler der stadig mange svar.

Artiklens øverste billede
Screenshot fra en video offentliggjort af det amerikanske forsvarsministerium, der viser et ukent objekt set fra et militært jetfly.

I 2009 skulle direktøren for ”Advanced Aerospace Threat Identification Program” briefe ledere i forsvarministeriet på programmets resultater. Da havde de allerede været i gang i to år, og man mente, at det var brug for et hemmeligt område til opbevaringen af deres opdagelser.

»Hvad der tidligere blev betragtet som science fiction er nu science fact,« lød det ifølge The New York Times, i briefinden inden direktøren advarede om, at USA ikke var i stand til at forsvare sig selv mod nogle af de teknologier, der var blevet opdaget.

Det hemmelige område fik de ikke, men programmet forsatte yderligere et par år. I dag er det, ifølge det amerikanske forsvarsministerium, lukket ned, men i alt blev der brugt knap 140 mio. kr. på programmet fra 2007 til 2012.

Målet var, lyder det, at efterforske rapporter om flyvende objekter fra piloter og andre ansatte i det amerikanske militær – bl.a. på beggrund af videomateriale optaget fra fly. Langt det meste er stadig hemmeligstemplet, selvom flere ifølge The Washington Post kæmpede for at gøre det offentligt. Enkelte videoer er dog lagt ud til offentligheden.

Den politiske bagmand på programmet var den demokratiske senator Harry Reid. Ifølge det amerikanske nyhedsmedie Politico var han blevet overtalt af entreprenøren Bob Bingelow, der tror fuldt og fast på, at væsner fra det ydre rum besøger Jorden.

»Vores forskere er bange for at blive frosset ude, og vores medier er bange for et stigma. Kina og Rusland er meget mere åbne og arbejder på det med store organisationer inden for deres lande. Mindre lande som Belgien, Frankrig, England og et sydamerikansk land som Chile er også mere åbne. De er proaktive og villige til at diskutere dette emne, i stedet for at blive holdt tilbage af et barnligt tabu,« har Bingelow udtalt til The New York Times.

Selvom programmet ifølge Pentagon blev stoppet efter omprioriteringer i 2012, har dets direktør, Luis Elizondo, fortalt flere medier, at de fortsatte arbejdet med hjælp fra den amerikanske flåde og CIA. Først i starten af oktober trak han sig fra posten med et afskedsbrev stilet til forsvarsminister James Mattis.

Heri skrev han, at der var brug for, at staten fik en mere seriøs tilgang til »de mange beretninger fra flåden og andre værn om usædvanlige systemer, der forstyrrer militære våbenplatforme og udviser evner, der rækker langt udover den næste generations våbensystemer«.

Selv mener han, at nogle af de fænomener, som han og hans kollegaer har undersøgt, ikke stammer fra et andet land. Men hvor de så stammer fra, kan han ikke svare på.

»Hvis nogen siger, at de har svarene nu, så narrer de sig selv,« siger han til The New York Times.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.