USA

Kaos i det amerikanske udenrigsministerium? Antal topdiplomater skrumper med svimlende fart

Rex Tillerson har indført ansættelsesstop og efterladt topposter tomme for at gennemføre hårde besparelser.

Udenrigsminister Rex Tillerson har indført ansættelsesstop og efterladt mange topstillinger ubesatte i sit ministerium. Arkivfoto:Jacquelyn Martin/AP

SAN FRANCISCO

USA’s udenrigsministerium har siden indsættelsen af præsident Donald Trump mistet over halvdelen af sine topdiplomater.

Tallet kommer fra lederen fra AFSA, fagforbundet for ansatte i udenrigstjenesten, Barbara Stephenson, som selv er tidligere ambassadør i Panama og stedfortrædende ambassadør i London.

»Ingen kan løbe fra, at medlemmer i vores ledelsesrækker svinder ind med svimlende fart; dels som følge af beslutningen om at reducere antallet af forfremmelser til det halve af det normale,« skrev Stephenson i et brev til forbundets medlemmer.

Samlet er antallet af karriereambassadører (professionelle diplomater frem for politisk udpegede) faldet med 60 pct. siden januar. Et ansættelsesstop kombineret med en kraftig reduktion i antallet af forfremmelser har også ført til, at fagligt udpegede (junior)ministre er skrumpet ind til 19 frem for tidligere 33. En rank ned herfra er mængden af minister-rådgiverstillinger også faldet fra 431 til 369.

»Disse tal er svært at få til at passe med den udmeldte agenda om at gøre udenrigstjenesten stærkere. Hvis der havde været en lignende halshugning på ledelsesniveau i militæret, ville jeg have forventet et offentligt ramaskrig,« fortsatte Stephenson og advarede mod, at det hurtige fald har alvorlig, øjeblikkelig og håndgribelig indflydelse på USA’s evne til at influere verdens begivenheder.

Udviklingen hænger sammen med, at Trump-regeringen har besluttet at skære i udenrigsministeriets budget såvel som i USA's internationale bistand med næsten en tredjedel. Dette er blevet afvist i Kongressen, som har beordret at budgetterne bliver fastholdt på sidste års niveau.

Men udenrigsminister Rex Tillerson har fortsat ufortrødent. Han har hyret et eksternt konsulentfirma og har kaldt en omorganisering af den 35.000 mand store udenrigstjeneste »en af de vigtigste ting, som jeg ønsker at gøre i min tid.«

Imens er et stort antal topstillinger blevet efterladt ubesatte, og ikke kun stillinger, som besættes af professionelle diplomater.

Ifølge Partnership for Public Service har Trump-regeringen således kun fyldt halvdelen af USA’s normalt 152 politisk udpegede ambassadørstillinger, hvilket bl.a. har været synligt under præsidentens rundrejse i Asien. Trods krisen med Nordkorea har USA stadig ikke udpeget en ny ambassadør til Sydkorea.

Trump blev i sidste uge i et interview på Fox News spurgt til, om han var bekymret for, at der ikke var nok Trump-nominerede til at presse hans politik igennem. Men det afviste præsidenten.

 »Lad mig fortælle dig: jeg er den eneste, der betyder noget, for i sidste ende er det mig, som fastsætter politikken,« svarede præsidenten og fortsatte:

»Det kaldes besparelser. Der er intet forkert med besparelser. Rex arbejder hårdt for det og gør sit bedste.«

En talsmand fra udenrigsministeriet har til ABC News protesteret mod udlægningen af situationen fra AFSA og har kaldt tallene vildledende.  Vedkommende pegede bl.a. på, at tallet 60 pct. skal ses i forhold til, at der før kun var fem karrieretopdiplomater, ligesom Tillerson snart planlægger nye udnævnelser.

Forleden udtrykte Rex Tillerson i et interview med New York Times magazine forundring over kritikken.

»Jeg er forundret og forvirret over« lød det: »Jeg har stor respekt for de ansatte i udenrigstjeneste. De er afgørende … og kritiske for landets evne til at gennemføre sin udenrigspolitik,« sagde han.

Det er dog ikke kun i USA, at de tomme stillinger i udenrigstjenesten er blevet bemærket. Også diplomater fra andre lande har klaget over, at det ikke længere er klart, hvem der har ansvaret for hvad.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her