Mellemøsten

Er Islamisk Stats leder en kryster, der er flygtet, eller har han stadig magt?

»Nogen kan have en interesse i at sende et signal om Islamisk Stat i total opløsning,« siger militæranalytiker Lars Cramer-Larsen.

Islamisk Stats kleder, Abu Bakr al-Baghdadi, har generelt holdt lav profil. Her ses han i en video, offentliggjort på en jihadist-hjemmeside i juli 2014. Foto via AP

Mens irakiske styrker nu står over for at skulle indtage Mosuls gamle bykerne, lyder det nu fra irakiske og amerikanske efterretningskilder, at Islamisk Stats (IS) leder, Abu Bakr al-Baghdadi, er flygtet fra byen og gemmer sig i ørkenen.

Det skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauets oplysninger skal IS-lederen gemme sig hos civile i forskellige ørkenlandsbyer og er angiveligt mindre optaget af at kæmpe og mere optaget af at redde sit eget skind.

Irakiske styrker har overtaget IS-områder ved offensiv i Mosul

Kilderne mener, at han i stedet har overladt kampen om Mosul til kommandørerne.  

»Man kan godt forestille sig, at nogen kan have en interesse i at sende et signal om IS i total opløsning, og at det giver mening at sige, at han ikke er der,« siger major Lars Cramer-Larsen, som er souschef og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Han fortsætter:

»Samtidig viser situationen på jorden sig nu så intensiv, at det kan være sandsynligt, at han er flygtet, både af frygt for sit eget liv, men også fordi han måske ser, at han skal sikres, så han stadig kan være den samlende figur for IS.«

Ifølge militæranalytikeren kan fortællingerne om Abu Bakr al-Baghdadi bruges på to måder. Historien om, at han er flygtet ud i ørkenen, »nærmest som en kryster,« kan være med til at delegitimere ham. Omvendt kan det også udlægges som, at han fortsat er så vigtig som samlende figur, at han skal beskyttes. 

»Han er en myteperson, som ikke er trådt frem så tit. En historie, der går på, at han skal have givet strategiske retningslinjer til sine kommandører og så er forsvundet, det taler ind i en beretning om, at han stadig har magt og indflydelse.«

Ifølge Lars Cramer-Larsen er der kræfter i IS, som har en interesse i at bevare IS-lederen som en myte, og her kan Abu Bakr al-Baghdadi enten være et middel, eller også er han vitterligt fortsat den, der har magten.

Kampen om Mosul spidser voldsomt til i disse dage, men indsatsen mod IS er langt fra slut, når den irakiske by er generobret - eller den syriske by Raqqa for den sags skyld, mener Lars Cramer-Larsen. I stedet er man på vej ind i en ny fase, lyder det.

Selvmordsbombere har udløst bryllupsmassakre i Irak

»Der er nogle, som også har sagt, at IS nærmest er i frit fald. Der, tror jeg, at man skal være forsigtig. Der er ingen tvivl om, at IS' konventionelle, territorielle kontrol nærmest er forsvundet, for der er ikke meget tilbage. Men IS har hele tiden haft en ideologi, som bl.a. også bygger på et virtuelt kalifat. Og spørgsmålet er, om man nu ikke vil se et mere virtuelt kalifat, som kalder på ekstremister rundt omkring. At man bruger internettet til at udbrede sin ideologi. Fænomenet oprør og ekstremisme går jo ikke væk, fordi man sætter sig konventionelt på det, ved f.eks. at tage territorier fra dem, det giver ikke mening at bekæmpe det alene med militære midler. Det er en kamp, som også kræver en social, økonomisk og informativ indsats.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her