*

Mellemøsten

Militærekspert: Tingene er begyndt at smuldre for Islamisk Stat

Tiderne, da Islamisk Stat kunne indtage nye byer og områder, er forbi, vurderer Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet.

Syrisk militær har netop presset Islamisk Stat ud af Palmyra, som ellers har været på IS' hænder i knap et år i, hvad der betegnes som et stort tilbageslag for de militante islamister.

Slaget er blot det seneste af flere, som Islamisk Stat har måttet tage imod. I løbet af de seneste måneder har man også mistet grebet om de irakiske byer Sinjar og Ramadi, og senest har den irakiske hær indledt en offensiv for at få den vigtige storby Mosul generobret fra Islamisk Stat. 

Alt dette peger på, at Islamisk Stat er overordentlig presset i både Syrien og Irak, og at man nu er gået fra at indtage nye områder til at forsvare sine områder mod flere forskellige fjender.

»Islamisk Stat har ingen andre steder at tage hen end der, hvor de allerede har magten. I Syrien er det Raqqa og området omkring floden Eufrat. Islamisk Stat har ikke længere den mulighed at indtage nye byer eller store områder, det er fortid. Nu er man i defensiven,« siger Johannes Riber Nordby, militæranalytiker og lektor ved Forsvarsakademiet, til Jyllands-Posten.

For Islamisk Stat i Syrien betyder tabet af Palmyra, at man ikke længere har fri adgang til den sydvestlige del af Syrien - der ligger Palmyra strategisk godt placeret for præsident Bashar al-Assad, som nu har taget magten over byen.

På grænsen mellem Irak og Syrien er der også problemer for IS, idet kurderne har lukket en del af de grænseområder, som Islamisk Stat førhen kunne bruge til at rejse mellem landene, mens tyrkerne og russerne også har gjort deres for at slå Islamisk Stat tilbage.

»Der er i det hele taget flere ting, der er begyndt at smuldre for Islamisk Stat,« vurderer Johannes Riber Nordby og nævner rekrutteringen af nye krigere som et af organisationens største problemer:

»Der er blevet slået tusindvis af IS-krigere ihjel, men der er stadig, anslås det, 20-30.000 krigere tilbage. Man har dog fået sværere og sværere ved at rekruttere nye krigere, i takt med at man er blevet mere og mere presset fra flere sider. Islamisk Stat er gået så vidt nu, at de er begyndt at henrette desertørerne – endnu et tegn på, at man er presset og for alt i verden vil forhindre de tilbageværende krigere i at smutte.«

Så meget mindre er Islamisk Stat blevet i 2015

Også adgangen til tunge våben og køretøjer er blevet vanskeligere for Islamisk Stat, fordi man ikke er i stand til at erobre nye kaserner og andre militære anlæg, hvor der er våben at tage af.

Men selv hvis Islamisk Stat bliver decimeret i en sådan grad, at den ikke længere udgør en trussel, vil der stadig være problemer i det konfliktplagede Mellemøsten.

En udbombet tankstation i Palmyra efter kampe søndag mellem syriske regeringsstyrker og Islamisk Stat. Foto: AP

»De her stater i Mellemøsten og Afrika er fuldstændig og aldeles kunstigt skabt af andre end befolkningen selv, og indbyggerne har ikke noget tilhørsforhold til det geografiske sted, hvor de bor. De nationale identiteter, som vi kender fra Europa, passer ikke med de grænser, der er lavet, og derfor kan man gang på gang se oprørere, der kæmper for en anden opdeling af landet, end de grænser, der er tegnet på kortet,« lyder det fra Johannes Riber Nordby.

Islamisk Stat smidt på porten i strategisk vigtig by

Hans vurdering lyder, at der for evigt kun vil være stabilitet på lånt tid i steder som Syrien og Irak, medmindre det bliver legitimt at tale om en anden opdeling af staterne end den nuværende.

»Løsningen, mener jeg – og spørgsmålet er om den er på vej til at blive accepteret nu – er, at vi skal have delt de lande op på en måde, så det giver mening. Vi skal være parate til at tage en dialog om opdelingen af landene. Hvis vi ikke accepterer det og er villige til at tage fat i det problem, vil terror- og oprørsbevægelser blive ved med at vokse frem,« forklarer han.

Den amerikanskbaserede tænketank IHS vurderede i slutningen af 2015, at Islamisk Stats territorium er skrumpet med 12.800 kvadratkilometer til 78.000 kvadratkilometer siden starten af 2015 - og siden er terrorbevægelsens områder skrumpet yderligere.

I Irak har Islamisk Stat ifølge Johannes Riber Nordby mistet op mod 40 pct. af sit territorium, mens tilbagegangen i Syrien er noget mindre.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her