*

Mellemøsten

Rusland vil trække »størstedelen« af sine soldater hjem fra Syrien

Vladimir Putin har meddelt, at de russiske styrker har opfyldt deres mål i Syrien.

Russerne vil i morgen begynde at trække sine styrker ud af Syrien, melder præsident Putin. Foto: AP

Los Angeles

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har mandag meddelt, at landet vil trække styrker tilbage fra det borgerkrigshærdede Syrien. Det skrev de russiske nyhedsbureauer Tass og Ria mandag aften.

Ruslands tilbagetrækning vil allerede begynde tirsdag, ifølge de to nyhedsbureauer.

»Jeg mener, at den opgave, som blev pålagt Forsvarsministeriet og de væbnede styrker, som helhed har opnået sine mål. Jeg har derfor bedt forsvarsministeren om at starte en tilbagetrækning af størstedelen af vores militær fra Syrien,« sagde Vladimir Putin på et møde med den russiske forsvarsminister og den russiske udenrigsminister mandag, ifølge Ria.

To russiske baser i Syrien, en flådebase og en flybase, vil dog forsat operere rutinemæssigt, sagde Putin desuden under mødet med forsvarsminister Sergej Sjoigu og udenrigsminister Sergej Lavrov.

Ifølge flere internationale medier har Vladimir Putin meddelt sin beslutning til den syriske præsident Bashar al-Assad tidligere mandag. Assad er allieret med Rusland og fik hjælp fra russerne sidste år.

Den russiske indblanding har gjort, at Assads styrker har kunnet genindtage områder i landet, der har været plaget af borgerkrig siden 2011.

USA har kritiseret Rusland for at bombe de oppositionsstyrker, som amerikanerne sammen med sine allierede, herunder Danmark, har støttet. Denne gruppe af allierede har også udført bombeangreb fra luften, der skulle ramme terrororganisationen Islamisk Stat (IS), som har udnyttet den katastrofale situation i Syrien til at skaffe sig territorium.

FN's udsending i Syrien: Vi er nået til sandhedens øjeblik

Mandag aften skrev Ria, at såvel Vladimir Putin som Bashar al-Assad er enige om, at den foreløbige våbenhvile, som blev indgået i den schweiziske by Genève i februar, har ført til markant færre kamphandlinger og en forbedring af den humanitære situation i landet.

Ifølge det russiske nyhedsbureau udtrykte Assad i telefonsamtalen med Putin håb om, at de pågående fredsforhandlinger i Genève vil føre til konkrete resultater, der kunne begynde en politisk proces i Syrien om landets fremtid.

Vladimir Putin skulle under mødet med sine ministre mandag have fortalt, at de tilbageværende russiske soldater skal holde øje med, om våbenhvilen bliver overholdt.

Fredsforhandlingerne, der ledes af FN, blev genoptaget i den schweiziske by tidligere mandag.

Den danske udenrigsminister Kristian Jensen hilste umiddelbart efter, at Putins beslutning kom frem mandag aften, tilbagetrækningen velkommen, men forholdt sig også til nyheden med en vis skepsis.

»Putin bliver ved med at overraske. Men lad os se forandring på jorden inden vi konkluderer for meget,« lød det fra udenrigsministeren mandag aften på det sociale medie Twitter.

Overraskende er det tilsyneladende også kommet for USA. En embedsmand har til nyhedsbureauet Reuters sagt, at amerikanerne regner med »at få mere at vide i de kommende timer.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her