Nødhjælp på vej til sultramte byer i Syrien: De spiser græs for at overleve
Mindst 23 personer herunder seks spædbørn er døde af sult i Madaya, oplyser Læger uden Grænser.
Tusindvis af indbyggere i de tre besatte syriske byer Madaya, al-Foua og Kefraya får, hvis alt går efter planen, leveret medicin og mad søndag eller mandag.
Den syriske regering valgte torsdag at tillade FN at fragte nødhjælp ind i Madaya samt byerne Fuaa og Kafraya i det nordvestlige Syrien, som regeringsfjendtlige tropper har afskåret.
Siden starten af december er 23 mennesker døde af sult på et sundhedscenter i Madaya, der er støttet af den internationale nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser (MSF), oplyser organisationen. Seks var spædbørn, og fem var over 60 år. Resten var mellem fem og 60 år.
»Madaya er nu et fængsel under åben himmel for cirka 20.000 mennesker – herunder spædbørn, børn og ældre. Der er ingen vej ind eller ud, og folk bliver efterladt til at dø,« siger Brice de le Vingne, operationel direktør i Læger uden Grænser.
Ifølge Abeer Etefa, der er talskvinde for World Food Programme (WFP) i Mellemøsten, vil den første FN-konvoj med nødhjælp forhåbentlig ankomme søndag eller mandag.
»Vi håber, at nå syriske Madaya inden for 48 timer,« stod der på den officielle Twitter-profil for FN's Fødevareprogram fredag.
På Læger uden Grænsers danske hjemmeside står der, at der i Madaya er hårdt brug for forsyninger af medicin, og at syge patienter omgående bør evakueres til et sikkert sted, så de kan modtage den nødvendige behandling.
»Det her er et godt eksempel på konsekvenserne af at bruge belejring som en militær strategi,« siger Brice de le Vingne.
Organisationen er desuden »bekymret for, at befolkningen kommer til at lide på samme måde i andre belejrede områder«.