Ekspert: IS laver nyt Hitler Jugend i Irak og Syrien

Brugen af børn er central i Islamisk Stats bestræbelser på at opbygge et kalifat i Mellemøsten. Og meget brutal.

Artiklens øverste billede
Dette billede er fra 2014 og viser en pro-Islamisk Stat-demonstration i den nordirakiske by Mosul.

Barnet på billedet holder en lille dukke. Dukken er lys i huden, barnet lidt mørkere.

Ikke i sig selv opsigtsvækkende på nogen måde - hvis ikke lige det var for den elefanthue, der er trukket over barnets hoved. Eller den store dolk i barnets hånd, det sorte Islamisk Stat-flag i baggrunden eller måden, hvorpå barnet holder dukken ud i strakt arm med et fast greb i dukkens hår.

Billedet er bare et af flere billeder af børn i Islamisk Stat, der florerer på nettet, og det er langtfra det værste. Ifølge den svenske terrorekspert ved forsvarshøjskolen i Stockholm Magnus Ranstorp er der på det seneste på nettet dukket flere videoer op, hvor børn simpelthen har henrettet personer, der af Islamisk Stat blev opfattet som spioner.

Men hvorfor denne brutale brug af børn? Og hvordan bliver børnene ellers brugt?

Det giver en artikel fra amerikanske CNN et indblik i.

Ifølge det amerikanske medie er Islamisk Stat i gang med at hjernevaske en hel ungdomsgeneration i de områder, terrororganisationen har under sin kontrol. Et område, hvor der bor mellem seks og otte mio. mennesker, hvoraf en stor del er børn, da mange lande i Mellemøsten - herunder Irak og Syrien - har meget unge befolkninger sammenlignet med andre steder i verden.

Børnene bliver brugt som soldater på slagmarken, som selvmordsbombere, som skarprettere, spioner og udøvere af straffe som f.eks. pisk. Børnene skal angiveligt også blive tvunget til at give blod til sårede IS-krigere.

Oplysninger om livet under Islamisk Stats regime er som altid behæftet med en vis usikkerhed og sparsomhed, da der kun slipper få øjenvidneberetninger ud, men den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp mener alligevel, at man kan sige en hel del om måden IS bruger børn på.

"Vi kender til deres brug af børn fra mindst et par videoer, hvor børn på ni-ti år bliver brugt som bødler i henrettelser, men der findes også rapporter fra menneskerettighedsgrupper og øjenvidneberetninger, der fortæller om det," siger Magnus Ranstorp til Jyllands-Posten.

Ifølge ham har IS fire indoktrineringslejre til børn omkring deres hovedby, Raqqa, i Syrien. Her bliver børn i alderen fra seks-syv år og til 15 sendt igennem et program med religiøs undervisning, fysisk træning og øvelse i brugen af visse håndvåben.

"Men hvor IS virkelig gør brug af børn lige nu er som spioner. De betaler dem simpelthen for at sladre om voksne, hvis de ikke lever op til Islamisk Stats foreskrifter. Dette er en central grund til, at IS er i stand til at kontrollere en stor by som Mosul - her bruges det moralske politi, Hisbah, til at kontrollere dels fødevarepriser men også islamisk opførsel, og her er netværket af børnespioner nyttigt," siger Magnus Ranstorp.

CNN beskriver, hvordan en dreng mediet kalder Mohammed sidste år undslap fra en IS-træningslejr. Drengen kom til lejren, da han var 13 år gammel - han blev simpelthen hentet hjemme ved sine forældre, og da de forsøgte at forhindre det, truede folkene fra IS med at hugge hovedet af faren.

"I 30 dage blev vi vækket, og så skulle vi ud og løbe, derefter morgenmad, så læste vi i Koranen og lærte profetens haditter (beretninger om profeten Mohammeds gerninger). Så havde vi undervisning i våben - Kalasnijkover og andet lettere militær træning," fortæller Mohammed.

Ifølge ham piskede folk fra IS børn, ligesom Mohammed så, at en ung mand der ikke fastede til Ramadanen blev korsfæstet i tre dage, og at en kvinde, der havde begået hor, blev stenet.

Børn og en kvinde i en flygtningelejr i Bagdad for folk, der er flygtet fra kampene i Ramadi i Irak. Billedet er fra 30. april 2015.

Ifølge Magnus Ranstorp er IS' brug af børn her og nu som bl.a. krigere og spioner kun den ene side af organisationens satsning på børn. Den anden side er den mere langsigtede, hvor børnene skal indoktrineres til at blive fremtidens rettroende indbyggere i det kalifat, som Islamisk Stat håber at kunne opbygge i Mellemøsten.

"De er ved at opbygge et nyt samfund, og de er ved at forsøge at opbygge en ny ånd. Her bruger de børnene, nærmest som i Hitler Jugend under Anden Verdenskrig," siger Magnus Ranstorp med henvisning til Hitlers nazistiske indoktrineringsprogram for Tysklands ungdom, der skulle give dem det rette nazistiske tankegods og militære færdigheder.

"Islamisk Stat vil gerne vise, at det de har opbygget kan holde længe, og her er brugen af børn ikke en marginal ting men en meget central ting. Børnene vokser op i en voldskultur, hvor de lærer, at IS er alt."

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.