EU-rapport: Jerusalem er på kogepunktet

Ikke siden 1967 har Jerusalem været så opdelt som nu, lyder det i lækket EU-rapport.

Artiklens øverste billede
Mere end 1.300 palæstinensere er blevet arresteret af israelsk politi i Østjerusalem, og 40 pct. af dem var mindreårige, viser lækket EU-rapport. Værre tilstande har man ikke set i Jerusalem siden afslutningen af anden intifada i 2005.

En lækket EU-rapport skildrer et Jerusalem så opdelt og voldeligt, at EU-repræsentanter ikke har set noget lignende, siden afslutningen af anden intifada i 2005.

»Jerusalem er på kogepunktet,« lyder det.

Derfor kalder man nu på hårdere sanktioner over for Israel og landets fortsatte ulovlige bebyggelser på Vestbredden. Særligt i Østjerusalem, der er palæstinensisk. Rapporten skulle eftersigende diskuteres fredag på EU-topmødet i Bruxelles.

Det skriver The Guardian.

»Rapporten maler et hjerteskærende billede af en by lige så opdelt som i 1967, hvor israelske styrker besatte Østjerusalem,« skriver The Guardian.

Der bliver blandt andet talt specifikt om mordet på den palæstinensiske dreng fra Østjerusalem, der blev kidnappet af jødiske ekstremister i sommer, de mange tilfælde af bilsammenstød, hvor palæstinensere bevidst har kørt jøder ned, og et blodigt angreb på en synagoge, hvor fire jøder blev dræbt med økser og knive.

Men det gælder i lige så høj grad, at det, der længe har været der, er fordoblet i styrke. Flere protester, der munder ud i voldelige sammenstød mellem militær og palæstinensere, flere stenkastende demonstranter, knivstikkerier, terror-angreb og magtmisbrugende israelske politibetjente, lyder det i rapporten.

Det bedste valg for Israel?

»Alt det er sket, mens man i baggrunden har set en systematisk stigning i bosætteraktivitet,« lyder det desuden.

Rapporten udkommer internt i EU en gang om året og bliver udarbejdet af EU-repræsentanterne i Jerusalem. Den er lækket blot få dage efter, Israels premierminister Benjamin Netanyahu genvandt sin toppost ved valget tirsdag. Denne gang sandsynligvis med en koalitionsregering mere højreorienteret og nationalistisk end den sidste. 

Dagen før valget udtalte Netanyahu, at der ingen palæstinensisk stat ville komme, hvis han blev genvalgt og lovede i løbet af sin kampagne også, at man fortsat ville bygge bosættelser i Østjerusalem, hvor Netanyahu også afholdt en pressekonference.

Det er man særligt kritisk over for i EU og USA, og derfor kan Netanyahus seneste politiske stillingtagen godt skabe et ryk i international politik, lyder det fra Washington Post. Særligt hvis USA ændrer kurs i FN, hvor landet ellers har været Israels mest loyale allierede.

Dagen efter, at Netanyahu afviste en tostatsløsning, sagde pressesekretær i Det Hvide Hus, Josh Earnest, at Netanyahus udtalelse var »kynisk valgdags-taktik«, der tvang USA ud i at måtte »genoverveje sin tilgang« til Israel-Palæstina-konflikten.

Siden har Netanyahu trukket i land og sagt, at han er åben over for en »bæredygtig og fredelig« tostatsløsning. Men skal det ske, lyder det nu fra EU-repræsentanterne, må Netanyahu altså også stoppe bosættelserne. Med rapporten følger blandt andet fire anbefalinger til EU's fremadrettede indsats mod de ulovlige bosættelser.

Det er blandt andet de mange bosættelser, man her kan se i baggrunden, der er med til at eskalere konflikten i Jerusalem. Det ligner nemlig ikke, at Netanyahu er interesseret i at begrænse udbygningen af dem.

Først og fremmest lyder det, at man må overveje potentielle nye restriktioner over for »kendte bosættere og de, der udøver vold«, blandt andet ved reguleringer af bosætternes mulighed for immigration til EU-stater. For det andet må EU informere sine borgere om, hvilke produkter, de køber, der er produceret og solgt fra ulovlige bosættelser, som f.eks. Sodastream. For det tredje skal erhvervslivet informeres om, hvilke risici, der er forbundet med at engagere sig økonomisk i bosættelser. Og endeligt må man fremlægge frivillige retningslinjer til europæiske turister, så de ikke ubevidst støtter bosættere i Østjerusalem.

En unavngiven talsperson for den israelske regering har fredag udtalt sig om rapporten til The Guardian, og siger, at:

»Det her er så ekstremt ensidig en rapport, at den forvrænger virkeligheden ud over min forståelse.«

Rapporten følger efter et brev, den palæstinensiske forhandlingschef Saeb Erekat har sendt til EU's udenrigschef, Federica Mogherini, hvor han beder EU om at være mere kritisk over for Israel:

»Vi tror på, det er på tide at fokusere alle vores kræfter på at redde tostatsløsningen fra dens totale forsvinden ved at holde Israel til ansvar for sine overtrædelser af international lov,« skrev han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.