Ekspert: Sejr til Benjamin Netanyahu giver flere udfordringer

Netanyahu-sejr kan give koldt forhold til USA og kaos i Palæstina, vurderer ekspert.

Artiklens øverste billede
Israels premierminister Benjamin Netanyahu står til genvalg i Israel efter tirsdagens valg. Hans parti, Likud, er blevet landets største parti med 29 mandater efter optællingen af 99,5 pct. af stemmerne.

Mens Benjamin Netanyahu jubler over tirsdagens valgsejr i Israel, giver sejren formentlig en anderledes mat stemning i både USA og Palæstina.

Forholdet til de to lande kan nemlig blive endnu mere problematisk i fremtiden efter det overståede valg, vurderer en dansk Israel-ekspert.

I valgkampen har Likud-lederen både lagt sig ud med den amerikanske præsident med en tale i Kongressen samt den palæstinensiske befolkning på grund afvisningen af en tostatsløsning mellem Palæstina og Israel.

Jeg tror, at Israel og USA's forhold vil køre videre med en dårlig relation mellem Netanyahu og Obama, og det er basalt set ikke konstruktivt for hverken relationen til palæstinenserne eller i forhold til en løsning på atomområdet i Iran

Jakob Egholm Feldt, lektor på Roskilde Universitet (RUC) og Israel-ekspert

Den slags stridigheder, samt interne problemer i Israel, kan give en svær periode for landet efter et genvalg af Benjamin Netanyahu, vurderer Jakob Egholm Feldt, lektor på Roskilde Universitet (RUC) og ekspert i Mellemøsten og Israel.

”Det dystre scenarie er, at Israel får de samme kaotiske forhold, som landet har haft de sidste to år. Økonomien bliver ikke bedre, boligforholdene bliver ikke bedre, der bliver ingen løsning med palæstinenserne, USA's forhold til Israel bliver mere og mere problematisk, og Benjamin Netanyahu vil ikke finde nogen løsning på et iransk atomspørgsmål," siger han til Jyllands-Posten.

Specielt mandagens melding fra Benjamin Netanyahu om, at en palæstinensisk stat ikke vil blive etableret med ham som premierminister, kan få indflydelse på både stabiliteten mellem Israel og nabolandet samt forholdet til USA.

"Enten er det noget, han sagde for at tække højrevælgerne, men personligt tror jeg, at det er reelt nok - der bliver ikke nogen palæstinensisk stat med ham som premierminister. Det er det samme som at sige til palæstinenserne, at vi ikke har noget at forhandle om, og det kan give ny uro i området," siger Jakob Egholm Feldt.

Afvisningen af forhandlinger med palæstinenserne er ikke det eneste, der kan gøre forholdet til USA's præsident Barack Obama endnu mere køligt. Under den israelske valgkamp valgte Benjamin Netanyahu at holde en kontroversiel tale i den amerikanske kongres, hvor han bl.a. advarede amerikanerne om at lave en atom-aftale med Iran.

Talen kom i stand efter en invitation fra det republikanske parti og mod Barack Obamas ønske.

Og Jakob Egholm Feldt tror ikke, at den genvalgte israelske præsident vil forsøge at gøre forholdet til USA godt igen i den nye valgperiode.

"Jeg tror, at han vil blive ved med at fokusere på sikkerhedsspørgsmålet. Det er ligesom hans politiske brand. Og det vil bestemt ikke forbedre forholdet til USA. Jeg tror, at Israel og USA's forhold vil køre videre med en dårlig relation mellem Netanyahu og Obama, og det er basalt set ikke konstruktivt for hverken relationen til palæstinenserne eller i forhold til en løsning på atomområdet i Iran," siger han.

Netop det politiske brand som en mand, der fokuserer på sikkerhedsspørgsmålet, var noget af det, der i sidste ende var med til at give Benjamin Netanyahu valgsejren, vurderer Jakob Egholm Feldt.

Den sidste måling inden valget fredag viste ellers, at oppositionspartiet Zionistisk Union truede Benjamin Netanyahus valgsejr og fjerde valgperiode som premierminister.

"Fra fredag satte Netanyahu gang i en meget intensiv kampagne for at gøre israelerne opmærksomme på, at venstrefløjen var støttet af arabere, og at et valg af dem ville føre til mere terrorisme og usikkerhed. Han blev meget skarp i sin retorik i forhold til venstrefløjen og fokuserede meget på sikkerhedsspørgsmål. Det har været med til at få israelerne til igen at få den holdning, at han er den eneste rigtige mand til at give Israel sikkerhed," vurderer Jakob Egholm Feldt.

Den skarpe retorik har været medvirkende til en anden interessant udvikling ved valget, siger den danske lektor.

”De højreradikale partier er blevet mindre, og alt tyder på, at de stemmer er gået til Netanyaha. Det skyldes nok, at han er blevet mere skarp i sin retorik,” siger han.

Nu venter der Benjamin Netanyahu en opgave med at samle en koalitionsregering inden 42 dage. Hans parti Likud står til 29 pladser efter optællingen af 99,5 pct. af stemmerne, hvilket gør partiet til landets største parti. 61 mandater er påkrævet for at få flertal i parlamentet.

”Der kan komme to typer regeringer. Enten laver han en regering, der kun beror sig på højrefløjen, eller også prøver han at lave en national samlingsregering med den zionistiske union. Man kan godt forestille sig, at han vil være en landsfader, der laver en samlingsregering, men jeg tror, at han laver en regering til højre," siger Jakob Egholm Feldt.

Den israelske præsident, Reuven Rivlin fra Likiud, er ikke forpligtet til at vælge lederen af det største parti til at danne regering. Han vælger den leder, som han tror, vil få lettest ved at samle et flertal bag sig.

Alt tyder imidlertid på, at det valg bliver Benjamin Netanyahu, selvom Det Zionistiske Parti står til 24 pladser i parlamentet, mens en arabisk fællesliste fik 14 mandater. Listen har imidlertid meldt ud, at den ikke vil deltage i et regeringssamarbejde, hvilket gør det svært for venstrefløjen at samle et flertal.

Benjamin Netanyahu har onsdag morgen meldt ud, at han er gået i gang med at samle en regering og allerede har talt med lederne af partierne fra Bayit Yehudi, Kulanu, Yisrael Beytenu, Sha og United Torah Judaism.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.