Islamisk Stat tjener milliarder på det sorte marked

Olie smugles af ældgamle ruter og er med til at finansiere Islamisk Stats krig, propaganda og sociale projekter.

Artiklens øverste billede
Råolien flyder over grænserne og finansierer Islamisk Stats fremfærd i Mellemøsten

Hvert sekund tjener Islamisk Stat - ifølge eksperter - næsten 200 kroner på at sælge råolie på det sorte marked. Det er 11.700 kroner i minuttet og over 700.000 kroner hver time.

Indtægten fra olien udgør en vigtig del af Islamisk Stats evne til at fortsætte den succesfulde fremfærd i Mellemøsten, hvor den militante islamistiske bevægelse i slutningen af juni annoncerede, at den havde grundlagt en egentlig stat.

"At sikre sig ressourcer betyder alt for dem i forhold til at kunne opretholde krigsmaskinen, og de projekter, der kører, i de områder, som kontrolleres. Pengene bliver brugt til rekruttering og til militæret, men også til sociale projekter."

Det siger Lars Cramer-Larsen, major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i Mellemøsten.

Eksperter vurderer, at Islamisk Stat hver dag tjener omkring tre mio. dollars ved at sælge råolie, fra erobrede oliefelter. Det svarer til over 16,5 mio. danske kroner hver dag, og over seks mia. kroner om året.

I de sidste to måneder har Islamisk Stat erobret flere oliefelter i det nordlige Irak, men ovenstående tal dækker ifølge Lars Cramer-Larsen kun salg af olie fra de områder, Islamisk Stat kontrollerer i Syrien.

Det skyldes, at Islamisk Stat har haft kontrollen over områder i Syrien i længere tid og derfor har den nødvendige infrastruktur på plads.

"I Syrien er Islamisk Stat langt mere organiserede i alt lige fra politiske projekter til social kontrol og handel. De opfører sig som en regulær stat i nogle områder i Syrien."

Islamisk Stat har endnu ikke fået fuldt udbytte af de erobrede oliefelter i områderne omkring Mosul og Kirkuk i Irak, og det er lykkedes kurdiske tropper at forsvare Kirkuks største oliefelt. På trods af dette anslås det, at områderne i Irak indtil videre har indbragt Islamisk Stat op til tre mia. kroner.

Lars Cramer-Larsen påpeger, at alle informationer, der kommer ud fra Irak og Syrien, er næsten umulige at validere.

"Det, der er problemet, når det handler om den konflikt, er adgangen til valid data. Det er svært at få bekræftet tal," siger han.

Direktøren for research og rådgivning på Institute for Near East and Gulf Military Analysis i Dubai, Theodore Karasik, er en af dem, der har regnet sig frem til, at Islamisk Stat tjener omkring tre mio. dollars om dagen på salg af råolie på det sorte martked.

"Det er en analyse på baggrund af felternes produktion, som vi kender, og prisen for en tønde olie på det sorte marked, som er omtrent 30 dollars," siger han i et interview med Information.

Islamisk Stat drager ifølge Theodore Karasik fordel af et sort marked med handelsruter over hele Mellemøsten.

"Handelsruterne er ældre end de stater, de passerer igennem og meget svære at bremse. Hele samfund lever af disse handelsruter, som bruges til alt fra madolie, maskindele og tøj, men også olie," forklarer han.

Han har yderligere udtalt til  CNN, at salget af råolie vil stige i de kommende måneder, fordi vinteren vil øge efterspørgslen.

Det ser ud til, at en stor del af olien, der sælges på det sorte marked, sælges gennem Tyrkiet. Det tyrkiske parlamentmedlem Mehmet Ali Edibo?lu oplyser ifølge CNN, at Islamisk Stat har solgt olie for 800 mio. dollars i Tyrkiet. Omkring 4,5 mia. danske kroner.

De mange millioner, der ruller ind hos Islamisk Stat, bliver ikke kun brugt på krig og ødelæggelse. En af Islamisk Stats store styrker er ifølge militæranalytiker Lars Cramer-Larsen deres PR-indsats.

"Islamisk Stat har en ekstremt velorganiseret mediekampagne, der blandt andet sender et nyhedsbrev ud til hele verden hver dag. De bruger strategisk kommunikation, og er meget velorganiserede."

Med Islamisk Stats længerevarende kontrol over områder i Syrien er også kommet udgifter til sociale projekter. Domstole, ordenshåndhævere og generel opretholdelse af, hvad der ligner en egentlig stat, koster penge.

Netop den store succes, Islamisk Stat indtil for nylig har oplevet i deres forsøg på at indtage så store områder som muligt, kan vise sig at blive et problem.

"Deres styrke er også deres svaghed. Der skal mange ressourcer til at holde kontrollen i så stort et område, og indtægten fra oliesalg er vigtig for at holde krigsmaskinen i gang,"forklarer Lars Cramer-Larsen.

Han mener dog ikke at man kan stoppe Islamisk Stat udelukkende ved at gå efter deres adgang til og salg af råolie. For at stoppe Islamisk Stats fremgang kræves der ifølge ham polititisk stabilitet i Irak.

"Lige nu handler det om at stoppe blødningen og stoppe fremmarchen. Den første del er militært, men man kan ikke bombe sig ud af det her problem. Der kræves en samfundsindsats."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.