Her er Islamisk Stats "atomvåben"

De irakiske islamister har angiveligt indtaget Iraks største dæmning, der kan sende flodbølge på 20 meter af sted.

Artiklens øverste billede
Dette billede fra 2007 viser dæmningen nord for Mosul. Den producerer strøm og holder en stor sø opdæmmet.

Endnu en katastrofe kan være på vej til at ramme det hårdt prøvede irakiske folk.

Krigere fra den islamistiske organisation Islamisk Stat (IS) skal nemlig angiveligt have indtaget Iraks største dæmning, der ligger ved den nordirakiske millionby Mosul.

IS skal ifølge flere internationale medier have indtaget dæmningen, der var beskyttet af kurdiske peshmerga-styrker, og hvis den tre km brede, dårligt vedligeholdte dæmning destabiliseres, kan det få potentielt katastrofale konsekvenser.

USA "ekstremt bekymret"

Ifølge amerikanske ABC News har det amerikanske udenrigsministerium bekræftet, at Mosul-dæmningen er på IS's hænder:

"Situationen er meget omskiftelig, men de nyeste informationer går på, at IS er rykket frem mod dæmningen og har taget kontrollen med den," sagde en talsmand for ministeriet fredag.

Han tilføjede, at USA "er ekstremt bekymret over denne udvikling, og vi samarbejder med de irakiske sikkerhedsstyrker og de kurdiske peshmerga-styrker om at imødegå truslen."

Flodbølge på 20 meter

Dæmningen skal være bygget midt i 1980'erne, og den er mildest talt dårligt vedligholdt. De amerikanske myndigheder advarede allerede for flere år siden den irakiske regering om, at det kan få katastrofale følger, hvis dæmningen går i stykker på en eller anden måde.

"Den alvorligste konsekvens af et sammenbrud af dæmningen vil være for Mosul, der ligger omkring 50 km nede ad floden. Hvis der sker et øjeblikkeligt sammenbrud på dæmningen, og den er fyldt til sit maksimum, kan det resultere i en 20 meter høj flodbølge, der vil ramme Mosul," advarede amerikanerne i 2007.

Der bor omkring 1,5 mio. mennesker i Mosul, og ifølge ABC News vurderes det, at et scenarie som ovenfor beskrevet kan koste helt op til 500.000 menneskeliv langs floden Tigris.

"Som en atombombe"

Det er altså det scenarie, som mange nu frygter IS vil slippe løs i det nordlige Irak, hvor amerikanerne med luftbombardementer hjælper kurdiske og irakiske styrker i deres forsøg på at holde IS i skak.

Peshmerga-styrker i et pansret køretøj ved den nordirakiske by Erbil. I baggrunden ses nedslaget fra et irakisk luftangreb på IS-styrker.

Om IS så vil vælge at sprænge dæmningen og sende en flodbølge af sted, er mere tvivlsomt, mener Peter Kim Laustsen, der er fungerende chef ved Institut for Strategi under Forsvarsakademiet.

"Det er lidt som et atomvåben. Man kan ikke rigtigt bruge det, men det er godt at have i en forhandlingssituation," siger Peter Kim Laustsen til Jyllands-Posten.

Kan lukke vand ud langsomt

Han peger på, at der er tre måder, IS kan bruge dæmningen på. For det første kan de - som det frygtes - ødelægge den og dermed skaber uoverskuelig død og ødelæggelse for den irakiske civilbefolkning.

"Hvis de bruger den som våben på den måde, har de kun ét skud i bøssen, og det vil vende civilbefolkningen mod IS, for så har man vist, hvor ligeglad man er med den."

Peter Kim Laustsen peger på, at IS også kan vælge at lukke vand ud langsomt og dermed regulere vandstanden bag dæmningen og dermed potentielt slå folk ihjel på den måde. På den måde er dæmningen ikke et engangsvåben.

"Se hvad vi kan"

Det tredje scenarie i forhold til dæmningen er, at indtagelsen af den er et slags budskab om, at IS altså også er i stand til at indtage strategisk vigtige mål. En måde at sige "se hvad vi kan" på. I dette scenarie kan dæmningen også bruges som forhandlingsobjekt.

"Oprørere lever som regel af sympati fra lokalbefolkningen. Enten sympati, fordi de skaber ro i tidligere urolige områder, eller fordi de kan true sig til sympati. Den sympati vil IS miste, hvis de bruger dæmningen som våben," siger Peter Kim Laustsen.

Peshmerga-styrker ved byen Erbil i det nordlige Irak. Peshmerga er en kurdisk milits, der har vist sig mere modstandsdygtig over for IS end den irakiske hær.

Han peger på, at IS angiveligt tidligere har indtaget en anden irakisk dæmning, som blev brugt til at lukke vand ud med og dermed forstyrre forsyningerne af drikkevand i området. Ifølge Washington Post sendte dette flere end 50.000 mennesker på flugt.

USA bomber løs

USA har de seneste dage bombet IS-krigere i Irak med både droner og jagerfly fra et hangarskib, amerikanerne har liggende i Den Persiske Golf. Dette sker for at forsøge at hjælpe de irakiske og kurdiske styrker som bekæmper IS, der vil oprette et såkaldt kalifat i Irak, Syrien og Libanon.

"De amerikanske bombetogter kan hjælpe til med at få dæmningen tilbage på irakiske hænder. IS kan godt blive presset væk derfra igen, men jeg tror, at man i første omgang vil gå efter at holde kurdernes hovedby, Erbil, og Bagdad. Men den amerikanske hjælp kan løse styrker, der så kan bruges ved f.eks. dæmningen, for det er klart, at man meget gerne vil have IS væk derfra," siger Peter Kim Laustsen.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger i et interview i lørdagsudgaven af New York Times, at han er rede til at øge indsatsen i Irak, hvis der politisk kan findes fodslag om en kurs, der omfatter minoriteter i landet. Hvad den øgede indsats konkret kan gå ud på er uklart, men Obama har ved flere lejligheder tidligere kategorisk afvist, at der skal amerikanske kamptropper tilbage til Irak.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.