Norge vil ikke røre Syriens kemiske våben
Vi har hverken udstyr eller folk til at kunne destruere Assads kemiske våben, siger Norge til USA.
Den norske regering har sagt nej til USA's anmodning om at modtage og destruere op mod 500 tons krigsgasser fra Syriens lagre af kemiske våben.
Det siger udenrigsminister Børge Brende ifølge vg.no.
Norge mener, at tidsfristen er for kort, og den norske lovgivning er heller ikke indrettet på kemiske våben på norsk jord. Derfor har regeringen sagt nej til USA, selvom ingen skal være i tvivl om, at landet gerne ville yde en indsats.
"Vi har vendt hver en sten"
Vi har vendt hver en sten for at se, om Norge kunne imødekomme forespørgslen
"Vi har vendt hver en sten for at se, om Norge kunne imødekomme forespørgslen," siger den nyudnævnte Børge Brende, der som en af sine første embedsopgaver var til møde med USA's udenrigsminister John Kerry i forrige uge, hvor Syrien var en del af temaet.
FN's Sikkerhedsråd har sat årsskiftet som tidsfrist for, hvornår Syriens kemiske våben skal være være ude af landet. Landets beholdning af sennepsgas skal være destrueret senest i marts næste år og de øvrige kemiske våben senest i juni.
Og disse tidsfrister vil Norge ikke kunne leve op til, siger Bjørn Brende.
Op til 500 tons gasser
I forrige måned bad USA, Rusland og FN i fællesskab Norge om at tage imod mellem 300 og 500 tons saringas og op til 50 tons sennepsgas - et kvantum, som menes at udgøre op mod halvdelen af Syriens samlede lagre af kemiske våben.
Allerede i onsdags sagde Bjørn Brende, at FN's krav giver for lidt tid til opgaven, og at norsk lovgivning i øvrigt ville spænde ben for oplagringen af kemiske våben på norsk jord.
En norsk ekspertgruppe har siden vurderet muligheden for at imødekomme anmodning fra de to medlemmer af Sikkerhedsrådet samt FN.
Det er tilsyneladende dette ekspertpanel, som nu har vendt tommelfingeren nedad for muligheden.
Skulle tage en beslutning
"Der er kommet forskellige råd og udspil, men det som regeringen og USA har forholdt sig til er, at vi måtte tage en hurtig beslutning, og på det grundlag var det ikke hensigtsmæssigt at fortsætte med vurderingen af, om Norge skal destruere de kemiske våben," siger Bjørn Brende ifølge vg.no.
Han tilføjer, at Norge nu vil bidrage med destruktionen på andre måder - økonomisk, med personale og inspektører og med støtte til organisationen mod kemiske våben, OPCW, som fornylig fik Nobels fredspris.
Flere andre lande udover Norge er blevet bedt om at medvirke til destruktionen, skriver nyhedsbureauet AP.