Labour afviser "krigscheck" til Cameron
Storbritanniens store oppositionsparti klar til at stemme imod regeringens forslag til Syrien-angreb.
Det britiske oppositionsparti Labour er klar til at stikke en kæp i propellen på premierminister David Camerons ambitioner om at deltage i et angreb på Syrien.
Det skriver flere internationale medier og nyhedsbureauer.
Labours leder Ed Miliband afviser inden aftenens afstemning i det britiske underhus at give Cameron en "blankocheck" til at gå i krig.
Meget tyder på, at Labour ikke engang er villig til at støtte et udvandet forslag fra regeringen om Syrien, og at Labour i stedet selv fremsætter sit eget forslag i aften.
"Vi er fast besluttede på, at vi skal lære lektien fra Irak," siger Ed Miliband med henvisning til invasionen af Irak i 2003.
Dengang stod Labour-premierminister Tony Blair last og brast med USA under invasionen, som blev gennemført uden et FN-mandat - og med frygten for Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben som det helt centrale argument.
Labour placerer FN i midten
Labour-forslaget ventes at placere FN i en central og uomgængelig rolle, som skal forhindre en "Irak-fejltagelse".
Men det vil samtidig være et politisk tilbageskridt for Cameron, som i dagevis har erklæret, at Storbritannien er klar til at handle over for Syrien uden et FN-mandat.
Miliband ydmygede allerede i går David Cameron, da han tvang landets premierminister til at indvilge i at afvente en rapport fra FN's våbeninspektører, inden et angreb mod Syrien iværksættes.
FN-inspektørerne undersøger lige nu anklagerne om angreb med kemiske våben mod civilbefolkningen i Syrien, og FN-holdet ventes færdigt med sit arbejde fredag, oplyser FN-generalsekretær Ban Ki-Moon.
"Sammensurium af forslag"
Regeringen kom med et sammensurium af forslag. Vi har brugt meget tid på at lave et ændringsforslag, som rummer de rette betingelser og det rette forløb. Nu må regeringen rykke
Med Labours holdning er vejen til Storbritanniens deltagelse i et Syrien-angreb vanskeliggjort. Selv hvis regeringen får et mandat i aften af Underhuset, skal det bekræftes af en ny afstemning, når FN's giftgas-rapport er offentliggjort, kræver Labour.
Partiet kræver også, at FN's inspektører skal have de nødvendige betingelser for at kunne rapportere endeligt til FN's Sikkerhedsråd, hvorefter Sikkerhedsrådet kan stemme om en Syrien-resolution.
"Regeringen kom med et sammensurium af forslag. Vi har brugt meget tid på at lave et ændringsforslag, som rummer de rette betingelser og det rette forløb. Nu må regeringen rykke," siger en anonym kilde i Labour til The Guardian.
Statsanklager Dominic Greve har i en juridisk vurdering af et Syrien-angreb, som i går blev forelagt Storbritanniens nationale sikkerhedsråd, betegnet et angreb som "inden for rammerne af internationale love".
Men det har ikke formildet Labour, som vil sende sit forslag til afstemning, hvis ikke regeringen bøjer sig og integrerer Labour-forslagene i sit eget forslag.
Hvis Labour-forslaget vedtages, falder regeringens forslag automatisk. Vedtages Labours forslag derimod ikke, afviser Miliband på forhånd at afsløre, om Labour i så fald stemmer imod Cameron-regeringens forslag.
Clegg: Forståelig nervøsitet
Trods vreden i Downing Street over Labours modstand anslår vicepremierminister Nick Clegg dog forsonlige toner inden aftenens afstemning.
Personligt ønsker jeg ikke at være en del af en generation af politiske ledere, som - når vi for første gang i det meste af et århundrede er vidner til stadig hyppigere brug af kemiske våben - beslutter sig for at gå over på den anden side af gaden. Det vil være en fatal beslutning
"Der er en hel del forståelig nervøsitet, bekymring og ubehag omkring, hvad de mulige militære skridt vil betyde for landet, for verden, for regionen og så videre ," siger Nick Clegg ifølge The Guardian.
Han siger, at regeringen har strakt sig langt - blandt andet med indkaldelse af parlamentet og to afstemninger - men advarer dog mod, at det hele ender som passivitet over for Syrien.
"Fatalt" ikke at gøre noget
"Personligt ønsker jeg ikke at være en del af en generation af politiske ledere, som - når vi for første gang i det meste af et århundrede er vidner til stadig hyppigere brug af kemiske våben - beslutter sig for at gå over på den anden side af gaden. Det vil være en fatal beslutning," siger Nick Clegg til The Guardian.
Så sent som i går enedes David Cameron i en telefonsamtale med den tyske kansler, Angela Merkel, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, om, at det syriske regime ikke skal slippe ustraffet for dets handlinger.
Merkel og Cameron håber begge, at FN's Sikkerhedsråd kan nå til enighed om, hvilke konsekvenser den blodige konflikt skal have for den syriske præsident Bashar al-Assad og hans styre.
Efter at et møde i FN's Sikkerhedsråd onsdag om den vanskelige situation er det fortsat ikke lykkedes rådets fem faste medlemmer at nå til enighed om en resolution.