Lækket optagelse fra flystyrt belaster Iran - Ukraine smidt ud af undersøgelse
Iran vil nu helt selv undersøge dets egen nedskydning af passagerfly. Imens belaster lækket lydoptagelse præstestyret.
I de tidlige morgentimer 8. januar styrtede Fly PS752 fra Ukraine International Airlines ned nær Teheran. Alle ombordværende 176 passager og besætningsmedlemmer døde.
Iran har efter indledende benægtelser erkendt, at dets militær skød flyet ned med to missiler, men flere afgørende detaljer mangler endnu for at kunne forstå sagens fulde sammenhæng - heriblandt afkodning af de beskadigede sorte bokse.
Fordi flyet styrtede ned i Iran, står landet selv i spidsen for undersøgelsen, men fra start har man ladet Ukraine være med, og man har også gentagne gange lovet samarbejde med alle lande, som havde statsborgere ombord på flyet.
Mandag meddelte præstestyret imidlertid, at Ukraine er blevet smidt af efterforskningen, skriver BBC. De øvrige lande er aldrig for alvor blevet involveret.
Iranernes beslutning kommer samtidig med, at et læk har afsløret, at iranerne muligvis har gjort sig skyldig i tilbageholdelse af sandheden undervejs i forløbet.
Lækagen består af en lydfil, der angiveligt indeholder en samtale mellem en iransk pilot fra Aseman Airlines og kontroltårnet i lufthavnen i Iran, lige da det ukrainske fly bliver beskudt.
»Er det her et aktivt område? Der er lys som fra en missil. Er der noget?« spørger piloten.
»Der er ikke blevet rapporteret noget til os. Hvordan ser lyset ud?« lyder modspørgsmålet fra kontroltårnet, inden piloten slår fast:
»Det er lyset fra et missil.«
Efter det udsagn kan man på optagelsen høre kontroltårnet gentagne gange forsøge at kontakte det ukrainske fly uden held.
Kort efter giver den iranske pilot lyd fra sig for at rapportere, at han har set et »stort lys fra en eksplosion« igen.
Ukraines præsident Volodimir Zelenskij har bekræftet, at lydfilen er troværdig. Det samme har Iran, som dog samtidig angiver den lækkede lydfil som årsag til at kappe båndene med Ukraine.
Lydfilen står i klar modstrid med Irans tidligere ageren i sagen.
Præstestyret anførte således i de første dage efter flystyrtet, at det var helt umuligt at tænke sig, at flyet var blevet beskudt.
Iran har tidligere lovet at nedsætte en særlig domstol i sagen.
»Retsvæsenet bliver nødt til at oprette en særlig domstol med højtstående dommere og adskillige eksperter. Hele verden kommer til at holde øje med os,« har landets præsident Rouhani udtalt.