Annonce
Mellemøsten

Palæstinensere beder domstol undersøge bosættelser

Ifølge palæstinenserne er der nok bevismateriale om forbrydelser til at få iværksat en undersøgelse.

Palæstinensernes udenrigsminister, Riad Malki, ankom tirsdag til Den Internationale Straffedomstol, ICC, for at anmode om en efterforskning af israelernes bosættelsespolitik i de palæstinensiske områder.

Ifølge en palæstinensisk erklæring bliver det i den såkaldte "henvisning", som den palæstinensiske udenrigsminister overdrager til domstolen, understreget, at der er tilstrækkeligt med overbevisende bevismateriale om alvorlige forbrydelser til at få iværksat en øjeblikkelig undersøgelse.

Malki var ledsaget af en politieskorte og skyndte sig ved ankomsten ind i ICC i Haag i Holland, hvor han blev mødt ved døren af flere medarbejdere. Han fremsatte ingen erklæring ved ankomsten.

Israelsk siger i en reaktion, at palæstinenserne forsøger at udnytte ICC til politiske formål.

- Det er et kynisk skridt uden noget juridisk grundlag. Israel opfordrer ICC til at afvise anmodningen fra palæstinenserne, hedder det i reaktionen fra den israelske regering.

ICC har siden 2015 foretaget en foreløbig undersøgelse af påståede forbrydelser i de palæstinensiske områder - blandt andet i forbindelse med Israels bosættelsespolitik og forbrydelser begået af begge parter under krigen i Gaza.

Undersøgelsen begyndte, efter at det palæstinensiske område officielt blev tilladt medlemskab af ICC.

Israel er ikke medlem af ICC. Men hvis israelske statsborgere begår krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden på ICC's medlemsstaters territorier, kan det skabe en mulighed for, at ICC alligevel kan retsforfølge dem.

En indledende undersøgelse er den første fase af en sag i ICC.

Her indsamler anklagerne informationer og undersøger, hvorvidt forbrydelserne har vægt til at åbne en formel undersøgelse.

ICC kan rejse sager, når et lands regering ikke vil eller er i stand til at retsforfølge krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden.

/ritzau/AP

Følg
Jyllands-Posten
Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her