Forsker: Artikel 155 vil sende Catalonien ud i selvstændighed og skabe større uroligheder

Spaniens regering har ret til at opløse catalonsk selvstyre, men det vil skabe mere uro, vurderer Mark Hau.

Artiklens øverste billede
Som reaktion på den spanske regerings udmelding vil den catalonske regering nok endeligt erklære selvstændighed, vurderer Mark Hau. Foto: Benjamin Nørskov

Det kan skabe en større krise, at Spaniens regering har varslet, at den lørdag udløser den såkaldte artikel 155, der gør det muligt at opløse Cataloniens selvstyre.

Det vurderer Mark Hau, der er ph.d.-stipendiat på Europastudier ved Aarhus Universitet og forsker i den catalanske selvstændighedsbevægelse.

- Man kommer til at stå med et problem, fordi der er en befolkning i en region i Spanien med en demokratisk valgt regionsregering, som har et flertal. Den vælger man så at ophæve og tage kontrol over.

- Det, som den catalanske regering nok kommer til at gøre, er, at erklære selvstændighed. Det bliver en symbolsk handling, som ikke bliver anerkendt af nogle andre lande, siger han.

Og det kan skabe en yderst problematisk situation, lyder det fra Mark Hau. Han mener, at EU på et tidspunkt vil blive nødsaget til at gå ind i konflikten, for den kan ikke løses internt i Spanien.

- Politisk og demokratisk er det et problem at ophæve et selvstyre i en region, fordi man er uenig med, hvad det er, der bliver sagt og diskuteret.

Selv om den spanske regering har loven på sin side og dermed har juridisk ret til at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft, så kan det have en række konsekvenser, peger han på.

- Vi kan komme til at se, at det catalanske embedsværk muligvis nedlægger arbejdet og strejker, fordi de ikke vil modtage ordre på spansk direkte fra Madrid.

- Det er meget sandsynligt, at vi kommer til at se flere af de generelle strejker, hvor flere hundredtusinder af cataloniere simpelthen nedlægger arbejdet, lyder vurderingen.

Catalonien har sit eget politi, som den spanske regering forsøger at få kontrol over. Mark Hau vurderer ikke, at der vil opstå gadekampe, men det vil skabe stor konflikt, hvis ikke Catalonien vil modtage ordre fra Madrid.

Strejker og demonstrationer har allerede kostet Spanien dyrt. Og hvis befolkningen og embedsmændene i Catalonien igen vil nedlægge arbejdet, kan det skade Spanien økonomisk på både kort og lang sigt.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen