Europa

Manchester-borgere strømmer til blodbank

Civile borgere vil hjælpe sårede ofre for bombe og bliver spontane bloddonorer.

Foto: Mads Bonde Broberg

MANCHESTER

Manchester-borgere danner tirsdag en længere kø foran en blodbank i byens centrum. De vil hjælpe de mange tilskadekomne, der ligger på byens hospitaler, efter en bombe eksploderede i slutningen af en koncert mandag aften. Mindst 22 personer har mistet livet og mere end 50 er sårede, heraf flere børn og teenagere.

Ved blodbanken ”Blood Donor Centre” i det centrale Manchester står en sygeplejerske i døren for at foretage en grovsortering.

»Er du O-negativ?« spørger sygeplejersken.

»Ja, det er jeg,« svarer en midaldrende kvinde.

»Så kom ind.«

O-negativ er en universal blodtype, og derfor blodbanken går målrettet efter den type i øjeblikket, forklarer sygeplejersken kortfattet til Jyllands-Posten, før hun må vende tilbage til opgaven med at sortere potentielle bloddonorer.

Sundhedsmyndighederne i England fortæller, at de på nuværende tidspunkt har nok blod på lager til at behandle de nuværende sårede fra terrorangrebet. Det skriver The Yorkshire Evening Post.

Øjenvidne: Stilhed og derefter panik efter angreb i Manchester

Leder af NHSBT (National Health System Blood Transplant) Mike Stredder udtaler følgende til avisen: »Vi har alt det blod, vi skal bruge på nuværende tidspunkt, men vi opfordrer alle nye mulige donorer til at blive registreret, og at eksisterende donorer aftaler en ny tid til bloddonation.«

Manchesterangreb skete på årsdagen for terrorangreb mod soldat

To af dem, der er dukket op for at hjælpe, er Sabrina Bailey og Sue Slaughter, der er kollegaer i et nærliggende indkøbscenter og er smuttet et øjeblik fra arbejdet for at gå over til blodbanken.

»Man vil bare gerne gøre noget,« siger Sue Slaugther, mens Sabrina Bailey tilføjer:

»Vi kunne ikke hjælpe i aftes, men nu kan vi måske nu.«

Som følge af højt pres tager blodbanken kun mod folk med andet end O-negativ, hvis de har booket en aftale i forvejen. Det har Sue Slaughter og Sabrina Bailey ikke, så de vil nu gå hjem og registrere sig.

»Men vi vil helt sikkert komme igen. Der er stadig brug for blod,« siger Sabrina Bailey.

Presset på at registrere sig ved blodbanken var tirsdag formiddag så stort, at flere havde svært ved at booke en aftale.

Franske hospitaler mangler blod til kvæstede efter angreb

I nedenstående video kan man se borgere i Manchester tirsdag morgen i kø foran et center for bloddonation.

Ved terrorangrebet i Nice sidste år manglede man blod til at behandle de mange sårede fra angrebet, hvor en lastbil kørte ind en stor menneskemængde, der var samlet på byens havnepromenade.

Her opfordrede de lokale sundhedsmyndigheder også borgerene til at donere blod.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Her kommer fremtidens urørte skove

Eksperter og naturfredningsfolk jubler over, at regeringen nu udpeger godt 13.500 hektar skov, der fremover vil få lov at stå urørt. Her skal insekter, svampe samt andet kryb og kravl have lov at regere uhindret.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her