Europa

Theresa May skyder skotsk selvstændighed ud i fremtiden

Storbritannien skal i de kommende år bruge sin energi på brexit, og derfor skal skotterne ikke stemme om uafhængighed nu, siger Theresa May.

Theresa May mener, at Storbritannien skal fokusere på brexit og ikke på en ny, skotsk folkeafstemning om selvstændighed. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth

ABERDEEN

Den skotske plan om at afholde en selvstændigheds-afstemning senest i 2019 bliver nu punkteret af den britiske premierminister, Theresa May.

»Nu er ikke tiden,« siger Theresa May torsdag eftermiddag i en tv-kommentar, men udelukker dog ikke, at skotterne senere kan få lov til at stemme.

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon fra det skotske nationalparti, SNP, krævede mandag en folkeafstemning og detonerede dermed noget af en bombe i britisk politik.

Afstemningen skulle ifølge hende finde sted imellem efteråret 2018 og foråret 2019. På det tidspunkt vil Storbritannien være i gang med at forhandle en brexit-aftale med EU, og ifølge Sturgeon ville skotterne dermed kunne træffe en beslutning i en situation, hvor de ved mere om om, hvordan brexit reelt kommer til at ser ud, men samtidig vil det ikke være for sent at »gøre noget«.

At gøre noget ville her sandsynligvis betyde at forlade Storbritannien og prøve selv at få en form for forhold til EU og især Det Indre Marked.

Men den plan kan skotterne altså godt droppe. For den skotske selvstyreregering kan ikke udskrive en bindende folkeafstemning uden at få tilladelse fra den britiske regering i London.

Og til ITV News siger Theresa May, at al Storbritanniens »energi« skal bruges på brexit og på at få den bedst mulige aftale for landet, herunder for Skotland. Derfor kan skotterne ikke få en folkeafstemning nu.

»At tale om en uafhængighedsafstemning vil gøre det sværere for os at sikre den rigtige aftale for Skotland og den rigtige aftale for Storbritannien,« siger May.

Nicola Sturgeon skælder på Twitter Theresa May ud og skriver, at et nej til en folkeafstemning i 2018-2019 vil være »udemokratisk« og i realiteten betyder, at man »blokerer Skotlands ret til at vælge, når brexit-betingelserne er klare«. Desuden tager hun udmeldingen som et udtryk for, at Theresa Mays konservative parti »frygter det skotske folks dom«.

SNP begynder i morgen sin forårskonference i Skotlands tredjestørste by, Aberdeen, hvor selvstændighed bliver et af de helt store emner, og hvor der næsten med statsgaranti vil blive langet ud efter Theresa May.

Følg
Jyllands-Posten
Britisk EU-afstemning

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Forsiden lige nu
Mest læste Brexit
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her