Søren Espersen ønsker et Danmark til Ejderen

En bombastiske udmelding sagt i sjov har startet et politisk slagsmål i Slesvig-Holsten.

Artiklens øverste billede
Søren Espersen er ufrivilligt blevet hovedpersonen i et politisk drilleri i Slesvig-Holsten. Foto: Simon Fals/Polfoto

»Vi vil gerne have et Danmark til Ejderen. Naturligvis. Det må også være det danske mindretals idé, ellers forstår jeg det slet ikke.«

Sådan citerer den tyske avis Bild Søren Espersen (DF) for at have sagt til tv-kanalen dk4. Nyheden præsenteres som »dagens skandale«, og Bild ligger særligt vægt på, at Søren Espersen er ude efter tyskernes elskede ferieø Sild – »Dansker-parti vil tage Sild fra os«, lyder det i overskriften.

Hvorfor så tilbageholden? Et anstændigt Stor-Danmark bør også inkludere Holsten og Altona, og for at styrke statsfinanserne må man heller ikke glemme Norge og Sverige.

Dr. Kai Dolgner, SPD

»Det er kørt fuldstændig op. Jeg tror ikke tyskerne kunne se det sjove i det. De tog det meget stift,« lyder det fra Søren Espersen.

»Det var sagt i en venskabelig tone, og jeg forventer bestemt ikke panserslag ved grænsen i morgen. Grænser er ikke statiske, som vi har set det i Skotland og Katalonien, men vi skal slet ikke kræve Slesvig tilbage,« slår næstformanden for Dansk Folkeparti og formanden for Det Udenrigspolitisk Nævn fast.

Den besked nåede aldrig til det lokale parlament i Slesvig-Holsten, hvor politikerne på skift begyndte at udseende pressemedelelser. Først var den lokale gren af kansler Angela Merkels CDU på banen:

»Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) må på grund af sin involvering i den nuværende lokalregering og sin økonomiske afhængighed af den danske stat klart og tydeligt tage afstand fra dette krav, som formanden for Det Udenrigspolitiske Nævn i Danmark har rejst,« sagde Hans-Jörn Arp, partiets lokalformand.

Han afkrævede en kommentar fra SSW, det danske mindretals parti, og så måtte også de – lidt nødtvungent – på banen.

»Efterspørgslen efter en revision af grænsen er utidig, urealistisk og et farligt spil med en årtier lange grænse fred,« lød det fra partiets formand i lokalparlamentet Lars Harms i en pressemeddelse.

»Hvis Hr. Espersen tror, at det her sensible emne er egnet til politisk selvpromovering, har han ikke rigtig forstået noget,« sagde han videre, inden han tilføjede: »Det samme gælder for Hans-Jörn Arp.«

Pludselig havde Søren Espersens kommentar afstedkommet et mindre lokalpolitisk drilleri, og så ville også de tyske socialdemokrater være med. Under overskriften »Også storhedsvanvid må man gøre rigtigt« sendte SPD i Slesvig-Holsten en besked ud. Her blev partiets talsmand for bagudskuende-nationalistiske-spørgsmål, Dr. Kai Dolgner, citeret for følgende:

»Hvorfor så tilbageholden? Et anstændigt Stor-Danmark bør også inkludere Holsten og Altona, og for at styrke statsfinanserne må man heller ikke glemme Norge og Sverige.«

Ligesom det for nyligt blev tydeligt i Danmark, virker det altså til, at Dansk Folkeparti også i Tyskland vil komme bedst ud af det med socialdemokraterne. De forstod i hvert fald det humoristiske i Espersens udtalelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.