Hvis James Bond fandtes, havde han været arbejdsløs

Selvom James Bond gang på gang besejrer sine fjender, ville der ikke være plads til ham i virkelighedens MI6, forklarer efterretningschef.

Artiklens øverste billede
Ifølge MI6-chef Alex Younger ville en agent som James Bond ikke have sin plads hos den britiske efterretningstjeneste, selvom han erkender, at der er visse lighedstræk med virkeligheden. Foto: Jonathan Olley/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pitctures/EON Productions via AP.

»Shaken not stirred.«

En sætning, som er gjort verdenskendt af Ian Flemings karismatiske 007-agent James Bond. Indtil videre er det blevet til 24 filmatiseringer af superheltens bedrifter, hvor han gang på gang udmærker sig ved utrolige fysiske udfoldelser, mandsmod og bravour, når han besejrer fjender, der udgør en trussel for Storbritannien.

Den fiktive MI6-agent har gjort den britiske efterretningstjeneste verdenskendt, men faktisk ville han slet ikke have et job der, hvis han var en virkelig figur.

Det siger chefen for MI6 Alex Younger til den britiske avis The Guardian.

I filmen Skyfall spiller Daniel Craig den famøse agent 007, mens MI6-chef M spilles af Judi Dench . Foto: AP Photo/Sony Pictures, Francois Duhamel.

»Hvis Bond ansøgte om et job i MI6 nu, ville han skulle ændre sine vaner,« fortæller Alex Younger, også kendt som C, og anerkender, at 007-agenten har været en unik reklamesøjle for den britiske efterretningstjeneste.

»Jeg er splittet omkring Bond. Han har skabt et stærkt brand for MI6: Som C, altså virkelighedens udgave af M, er der meget få mennesker, der ikke ville komme til frokost, hvis jeg inviterede dem. Mange af vores kollegaer misunder den globale anerkendelse af vores akronym,« siger Younger.

Problemet ved James Bond, understreger MI6-bossen, er, at der bliver skabt en opfattelse af den britiske efterretningstjenestes agenter, som ikke stemmer overens med virkeligheden.

Det er kun faktisk kun ganske få af Bonds egenskaber, der kan overføres til den reelle verden, mener Younger.

Efterretningstjenesten MI6 har hovedkontor midt i London ved Themsen. Foto: AP Photo/Alastair Grant.

»Der er få aspekter i genren, som får genlyd i den virkelige verden: benhård dedikation til at forsvare Storbritannien for eksempel,« siger han og understreger, at MI6-agenter har brug for en del gadgets, som bliver stillet til rådighed.

»Men det er også dér, lighederne stopper,« forklarer Alex Younger.

I en række af James Bond-filmene flyver agenten på mission i eksotiske lande på tværs af jordkloden. En tendens, som også gør sig gældende for virkelighedens agenter, dog med én stor forskel - de holder sig inden for lovens rammer og opfører sig en del mindre hensynsløst end den verdenskendte kvindebedårer.

Se traileren til ”Spectre”

»Alt for længe - ofte pga. fiktive stereotyper, som jeg har været inde på - har folk følt, at MI6-agenter var kendetegnet ved én bestemt kvalitet, som er en Oxbridge uddannelse (fra et af de prestigefyldte universiteter Oxford eller Cambridge, red.) eller dygtighed inden for én-mod-én slagsmål. Det er selvfølgelig åbenlyst forkert,« siger Alex Younger og forklarer, at der ikke findes nogen standard for en MI6-agent.

Younger er chef nummer 16 i rækken, siden MI6 så lyset i 1909. Han har stået i spidsen for efterretningstjenesten siden november 2014 og er enhedens eneste offentligt kendte ansigt.

Han har været ansat siden 1991.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.