Annonce
Europa

Læger udfører jomfru-tjek på piger med minoritetsbaggrund

I Norge raser debatten, efter det er kommet frem, at læger på forældres opfordring tjekker, om pigers jomfruhinde er intakt.

Norske læger siger ja til at undersøge piger med minoritetsbaggrund for, om de stadig er jomfruer. Norges sundhedsminister bekræfter, men tager afstand fra den praksis. Arkivfoto.

I Norge raser debatten, efter det er kommet frem, at læger på forældres opfordring tjekker, om pigers jomfruhinde er intakt.

Debatten er blusset op, efter debattøren Isra Zariat har skrevet et blogindlæg hos NRK, om hvordan læger i det norske sundhedssystem »jomfrutjekker« piger. Det gør de, fordi pigernes forældre er bange for, at pigerne ikke skulle være jomfruer, når de en dag skal giftes.

»Jeg ved personligt, at det sker for piger her i landet, og de ender med at blive bange for igen at opsøge deres læge,« skriver Isra Zariat.

Isra Zariat linker i sit blogindlæg til internetfællesskaber, hvor »panikslagne« norske minoritetspiger skriver for at få råd til, hvad de skal gøre, når forældrene vil have foretaget et 'jomfrutjek' af dem.

Norsk frisør får bøde: Sendte hijabklædt kvinde ud af salon

Nu går Norges sundhedsminister, Bent Høie fra det konservative parti Højre, ind i sagen.

I en kronik i avisen Aftenposten harcelerer han imod de norske læger, som udfører 'jomfrutjek'.

»Vi kender ikke omfanget, men vi ved, at enkelte piger med minoritetsbaggrund bliver taget med til lægen af deres forældre eller slægtninge, som vil finde ud af, om de har haft sex,« skriver Bent Høie i kronikken.

»Piger, som vokser op i Norge, skal have frihed til at elske den, de vil. De skal have frihed til at bestemme over egen krop. De skal have frihed til at tage selvstændige valg,« skriver han.

To mænd har fået fire år for angreb på imam i Oslo

Bent Høie mener ikke, at en sådan undersøgelse har nogen som helst medicinsk begrundelse. Tværtimod, skriver han.

»Sådanne undersøgelser indebærer en kontrol af unge pigers seksual- og privatliv, som er uforenelig med norske værdier.«

I oktober 2015 afslørede svenske TV4, hvordan svenske læger var villige til at udføre undersøgelsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her