Undtagelsestilstand får Tyrkiet til at suspendere menneskerettigheder

Skridtet stiller spørgsmål ved, om EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet kan overleve.

Artiklens øverste billede
En gadesælger i Istanbul forsøger at lokke kunder til flag, der kan benyttes ved demonstrationer til fordel for præsident Erdogan. Foto: Petros Giannakouris/AP

Dagen efter at præsident Recep Tayyip Erdogan erklærede undtagelsestilstand i tre måneder, gav det tyrkiske parlamentet torsdag præsidenten vidtrækkende nye beføjelser til at slå ned på kupmagere bag sidste uges forfejlede plot og suspenderede samtidig midlertidigt menneskerettighedskonventionen.

Skridtet kaster en mørk skygge over EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet, som tillader Grækenland at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet.

Vi forventer at Tyrkiet snart informerer Europarådets generalsekretær om suspensionen af artikel 15.

Daniel Holtgen, talsmand for Europarådet

Aftalen, som siden april har stoppet den ukontrollerede strøm af migranter op igennem Europa, er netop baseret på, at konventionerne fortsat opretholdes, og det kan således få græske domstole til at blokere for at sende flygtninge retur.

Under den tyrkiske forfatning kan regeringen i en periode med undtagelsestilstand »helt eller delvist« suspendere »opretholdelsen af fundamentale rettigheder og friheder«, så længe det ikke er i strid med internationale forpligtigelser.

Og vicepremierminister Numan Kurtulmus mindede før afstemningen i parlamentet, hvor Erdogans regeringsparti sidder på 317 ud af 550 mandater, om, at det også er i overensstemmelse med konventionens regler, når et land er i undtagelsestilstand.

Beslutningen kom, efter at Erdogan onsdag adresserede nationen og erklærede tre månderes undtagelsestilstand for at kunne fjerne den »virus« af landsskadelig virksomhed, som kupforsøget lagde for dagen.

Hverken Ankara eller andre i regeringen i Ankara har dog endnu uddybet, hvad dette vil indebære.

Europæiske opfordringer

Men talsmand for Europarådet, Daniel Holtgen, understreger, at selv om sådanne nødsituationer er forudset i menneskerettighedskonventionen, vil Tyrkiet stadig være bundet af forbud mod tortur og inhuman behandling og af ikke at reagere uproportionelt.

»Vi forventer at Tyrkiet snart informerer Europarådets generalsekretær om suspensionen af artikel 15,« skriver han via en e-mail.

Næsten 10.000 mennesker er allerede blevet arresteret efter kupforsøget fredag. Samtidig er hundreder af skoler blevet lukket. Næsten 60.000 embedsmænd er blevet fyret, tvunget til at sige op eller har fået frataget deres licenser, herunder næsten 3.000 dommere. Regeringen har også givet akademikere forbud mod at rejse ud af landet, og torsdag rapporterede tyrkiske statsmedier, at yderligere 32 dommere og to hærofficerer er blevet tilbageholdt.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, opfordrede sent onsdag den tyrkiske regering til kun at opretholde undtagelsestilstand så længe, at »det er absolut nødvendigt«.

»Alt andet vil rive landet fra hinanden og svække Tyrkiet,« advarede udenrigsministeren fra et besøg i Washington.

Han fremhævede, at det også er vigtigt, at retsstaten og en fornemmelse af proportion opretholdes, ligesom det kun er »beviselig involvering i strafbare handlinger – ikke formodede politiske tilhørsforhold, der bør udløse indgreb fra staten«.

Undtagelsestilstanden giver bl.a. Erdogan autoritet til at forlænge varetægtsfængsling af mistænkte og udstede dekreter, som gennemføres som lov uden parlamentets godkendelse. Forfatningen giver også mulighed for at forlænge undtagelsestilstanden med yderligere tre måneder.

Men vicepremierminister Kurtulmus sagde i en kommentar til NTV, at man måske allerede i løbet af en til halvanden måned kan vende tilbage til normale tilstande.

En af udfordringerne nu er bl.a. at reorganisere hæren, påpegede han.

Det tyrkiske turistministerium har i en pressemeddelelse meddelt, at undtagelsestilstanden ikke vil påvirke hverdagslivet i Tyrkiet, turister på ferie eller international flytrafik.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.