Europa

Tysklands præsident ønsker ikke ny embedsperiode

Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, siger, at han ikke ønsker at blive på sin post i ny periode.

- Jeg har besluttet ikke at genopstille til denne post, siger Tysklands præsident, Joachim Gauck. Foto: Michael Sohn/AP

Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck ønsker ikke at blive på sin post i endnu en embedsperiode.

- Jeg vil i dag gerne meddele jer, at jeg har besluttet ikke at genopstille til denne post, siger han til journalister ved et pressemøde i Slottet Bellevue i Berlin.

Selv om præsidentposten overvejende er ceremoniel, så er valget af en ny præsident, som foretages af Forbundsdagen, politisk vanskelig. Og den kan give forbundskansler Angela Merkel problemer.

De politiske partier i Tyskland er på vej mod et valgopgør forud for forbundsdagsvalget i 2017. Politiske iagttagere venter, at valget af en præsident især vil kunne spille ind i den forbindelse.

Den tidligere østtyske borgerretsforkæmper Joachim Gauck blev valgt til Tysklands 11. forbundspræsident i 2012.

Gauck er tidligere chef for Stasi-arkivet. Ligesom kansler Angela Merkel har han en fortid i den østtyske borgerrettighedsbevægelse. Han er politisk uden ståsted. Han siger, at han er partiløs med friheden som mærkesag og kalder sig selv "oplyst patriot".

/ritzau/dpa
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her