*

Europa

Mangel på kilder hæmmer jagten på terrorister i Europa

Ifølge eksperter står efterretningstjenesterne i Europa over for en historisk udfordring. De mangler kilder, mens terroristerne samtidig bruger avanceret krypteringsteknik til at skjule sig.

Hverdag i Bruxelles i disse dage. Sværtbevæbnet politi patruljerer overalt i byen. Foto: Bas Bogaerts/De Morgen/Polaris

Efterretningstjenesterne er ved at løbe tør for guldkilder blandt terroristerne i de yderligtgående miljøer rundt omkring i Europa. Sådan lyder dommen fra flere eksperter, efter at det onsdag kom frem, at gerningsmændene bag tirsdagens terrorangreb i Belgien, brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui og en tredje mand, var en del af det samme netværk, som for kun fire måneder siden slog til i Paris.

Allerede tirsdag var det formodningen blandt flere fremtrædende eksperter, at efterretningstjenesterne er på hælene, når det gælder jagten på de terrorister, som stadig findes i Europa.

Den amerikanske terrorforsker Anne Speckhard, der har arbejdet som rådgiver for Nato, FN og den amerikanske regering, siger:

»Sandheden er, at de (terroristerne, red.) er rejst frit ind og ud af Europa, hen over Tyrkiet og dets porøse grænser og tilbage igen til Europa og har gemt sig.«

Og det sker vel at mærke, samtidig med at især den belgiske og den franske efterretningstjeneste intenst har jagtet terroristerne efter terrorangrebet i Paris sidste år.

At terroristerne på den måde har haft frit spil, er der en god forklaring på. For udover at mangle gode kilder i miljøet er terrorbevægelsen Islamisk Stat blevet bedre til at udnytte kryptering både på smartphones og på nettet til at sløre sine spor, forklarer bl.a. Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm.

»Som det er nu, bliver efterretningstjenesterne mere og mere blinde. For de har svært ved at trænge ind i miljøerne, og oven i det ser man problemet med kryptering,« lyder terrorforskerens vurdering.

Han siger dog også, at terrorister dummer sig.

»Og fører det bare en lille flig af noget med sig, kan det sætte gang i en større optrevling,« siger Magnus Ranstorp.

Også den tidligere chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Jakob Scharf, der i dag er direktør i sikkerhedsfirmaet Certa Intelligence, er bekymret.

»Jeg kunne være bange for, at efterretningstjenesterne har problemer med deres kildearbejde,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Julevin: Andevin fra 80-800 kr.
Der er masser af vin til and – til vort barbariske tilbehør egner vin sig ikke, men derfor kan man jo godt drikke vin alligevel, hvis man har lyst. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her