*

Europa

Ekspert: Kritikken af EU vil fortsætte i Camerons parti

David Cameron vender hjem til Storbritannien med indrømmelser, men det vil ikke få kritikken af EU til at forstumme i hans eget parti, de konservative.

Storbritanniens premierminister, David Cameron. Geert Vanden Wijngaert, AP

Den britiske premierminister, David Cameron, kan vente sig hård modstand fra politikere i sit eget parti, når han skal overbevise briterne om at stemme ja til den aftale, der er faldet på plads om fortsat britisk medlemsskab i EU. Selvom EU er kommet med indrømmelser, er der nemlig fortsat en stor EU-skepsis langt ind i det konservative parti, forklarer lektor med speciale i moderne britisk politik på CBS, Ole Helmersen:

»I dele af partiet ser man med ubehag på EU's integrationsbestræbelser i form af politisk integration, fælles valuta og så videre. Man synes, at EU har udviklet sig til noget andet end det, Storbritannien tilsluttede sig i 1973. I de dele af partiet kæmper man for, at Storbritannien skal forlade EU. Fronterne vil nu blive trukket op hos de konservative. Uenighederne vil komme stærkt til udtryk frem mod folkeafstemningen - også selvom Cameron har fået nogle indrømmelser.«

Aftalen
  • Det har briterne fået:
  • Børnechecken til børn af EU-arbejdere kan indekseres f.eks. efter leveomkostninger i det land børnene bor. I første omgang vil det kun gælde nyankomne EU-arbejdere. Men fra 2020 gælder det alle.
  • EU’s traktater vil ved først mulige lejlighed blive ændret med tilføjelsen, at sætningen ”stadig tættere union” ikke gælder for Storbritannien.
  • En særlig nødbremse vil i en periode på syv år give Storbritannien mulighed for at begrænse EU-arbejderes ret til et særligt løntilskud til lavtlønsjob.
  • En garanti for, at lande uden for eurozonen ikke bliver trynet af blokken af 19 eurolande, når det gælder finansregulering og lovgivning af det indre marked.

Splittelsen har ifølge Ole Helmersen »redet det konservative parti som en mare i mere end 30 år,« og Cameron forsøger med aftalen og folkeafstemningen at lægge låg på kritikken. Men det kommer næppe til at ske, hvis briterne stemmer ja til at blive i EU.

Medie: Aftalen er tynd vælling

»Det er et lidt desperat forsøg fra Camerons side. Jeg tror, at flere kritikere bliver ved med at kæmpe, hvis det bliver et ja. Nogle vil umiddelbart efter folkeafstemningen kræve en ny afstemning,« siger Ole Helmersen.

Selve aftalen og folkeafstemningen handler i høj grad om indenrigspolitik. Cameron er presset af sit bagland og af egne ministre, der kæmper for, at Storbritannien skal forlade EU. Senest er det kommet frem, at den britiske justitsminister, Michael Gove, vil anbefale et britisk farvel til EU. Og samtidig er protestpartiet Ukip også en kilde til uro - det fik fire mio. stemmer ved seneste parlamentsvalg og har en vis klangbund i befolkningen.

»Det er lidt barokt, at man har en regering med lidt mere end 20 ministre, hvor nogle kæmper for, at Storbritannien skal blive i EU, mens andre vil ud af det europæiske samarbejde. Men Cameron har været nødt til at give sine partimedlemmer og ministre frihed til at vælge, hvilken kampagne den enkelte vil tilslutte sig. Ellers tror jeg, han var blevet væltet som partileder,« forklarer Ole Helmersen.

Merkel: Det var svært at finde et kompromis med Cameron

Briterne skal stemme om EU-medlemsskabet den 23. juni i år, og det er langt fra givet, om det bliver et ja eller nej.

»Lige nu ville jeg sætte mine penge på, at briterne stemmer ja til at blive i EU. Men det kan gå begge veje. Det er simpelthen ikke i briternes nationale interesse at trække sig ud af EU, der er verdens største økonomi. I vore dage er EU jo faktisk briternes primære indflydelsessfære. Det er igennem EU, at briterne primært har indflydelse på resten af verden. Storbritannien har ikke den indflydelse alene, som det engang havde, og som nogle briter måske drømmer sig tilbage til,« siger Ole Helmersen.

Følg
Jyllands-Posten
Britisk EU-afstemning
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her