Europa

Svenske unge kræver gratis bind og tamponer

»Hvorfor skal kvinder betale for at være kvinder,« spørger en gruppe unge svenskere.

En kvinde bruger mere end 1.200 kroner årligt på udgifter til tamponer og menstruationsbind. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Det skal være gratis at have menstruation.

I hvert fald hvis det står til en gruppe unge fra Malmø, der i øjeblikket kæmper for at gøre det gratis at købe menstruationsbind og tamponer.

På gruppens Facebook-side, Mens skal inte kosta (Menstruation skal ikke koste noget, red.), skriver de, at projektet handler om at synliggøre den økonomiske uretfærdighed omkring menstruation.

»Mænd betaler ikke for at være mænd. Hvorfor skal kvinder betale for at være kvinder«, spørger de og opfordrer omverdenen til at sprede budskabet.

Det var igennem et forløb i skolen, at de unge fik idéen til projektet. Og responsen har hovedsageligt været positiv.

»Dem, der har været negative, er mest kommet med 'skal de have gratis ting, så skal vi også'-argumentet. Fyre, som taler om ansigtbehåring, og at de skal have gratis barberblade. Men det har jo intet med sagen at gøre - og kvinder barberer sig jo også,« siger en af initiativtagerne, den 17-årige Ida Lyng Bengtsson, til Aftonbladet.

Målet er at få ungdomsrådgivninger rundt om i Sverige til at uddele gratis bind og tamponer til kvinder under 23 år. Hvorfor kvinder over 23 år selv skal finansiere hygiejne-indkøbene, nævner gruppen ikke noget om.

De unge opfordrer desuden alle til at underskrive en begæring om gratis bind og tamponer, der skal sendes til den centrale ungdomsrådgivning i Sverige samt store hygiejne-producenter som Libresse og OB.

I Canada fik den internationale menstruationsdag en særlig betydning

Tidligere har der været lignende initiativer i både Canada, Frankrig, Australien og Storbritannien. Dog er det blot afgifter på hygiejneprodukter til kvinder, der har været omdrejningspunkt for diskussionerne og ikke at gøre disse fuldstændig gratis.

Mens den canadiske regering sidste år helt fjernede afgiften på hygiejneprodukter til kvinder, offentliggjorde den franske premierminister, Manuel Valls, i december, at man ville sænke momsen på hygiejneartikler fra 20 pct. til 5,5 pct.

Udmeldingen kom efter flere måneders lobbyarbejde fra bl.a. franske feministbevægelser.

Feminister vinder blodigt opgør: Frankrig sænker moms på tamponer

Tamponer er blevet et hedt emne i Australien

I Danmark har man en flad moms på 25 pct. på alle varegrupper. Også bind og tamponer.

Det anslås, at man som kvinde bruger mere end 1.200 kroner årligt på udgifter til kvindelige hygiejneprodukter. I de 40 år, som en kvinde normalt har menstruation i løbet af sin livstid, bliver beløbet til mere end 56.000 kroner.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her