*

International

Spørgsmålet om tamponer er blevet et hedt emne i Australien

Australiens premierminister har skullet forholde sig til en tilbagevendende hændelse i kvinders liv.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Han brugte hverken ordene tampon, bind eller menstruation, men ingen var i tvivl om, hvad den australske premierminister Tony Abbott talte om, da han kom med følgende udtalelse:

"Jeg kan forstå, at der længe har været et pres for at fjerne momsen fra varer, der på den ene eller anden måde opfattes som sundhedsprodukter."

"Det er absolut ikke noget, som denne regering har tænkt sig at gøre."

Dermed afviste han at fjerne den moms på 10 pct,. som i Australien pålægges en lang række produkter, fra tamponer og bind. Det, der er blevet tampon-momsen.

Adskillige produkter, der opfattes som essentielle, blandt dem kondomer, solcreme og nikotinplastre, er ikke omfattet af momsen, mens tamponer og bind, som for de fleste kvinder er uundværlige én gang om måneden, tilsyneladende ikke opfattes som essentielle.

Det har fået en kvindelig studerende, Subeta Vimalarajah, til at starte en underskriftindsamling, der ønsker et stop for moms på en "kropslig funktion".

På få uger har over 90.000 skrevet under, og mandag fik Subeta Vimalarajah mulighed for at stille finansministeren Joe Hockey spørgsmål på tv-kanalen ABC.

Adspurgt, om han ikke mente, at momsen burde løftes fra hygiejneprodukter, lød det nølende:

"Det burde den nok, svaret er ja."

Herefter lovede ministeren, at han ville tage sagen op med de seks delstaters finansministre i juli, da han ville få brug for deres støtte, hvis hygiejneprodukterne skal undtages for moms.

Men tirsdag lød det altså fra Tony Abbott, at det ikke var noget regeringen havde tænkt sig at beskæftige sig med, og han sagde samtidig, at tolkede sin ministers udmelding som, at det var en sag for de seks delstater.

Meget tyder dog på, at der er omfattende politisk opbakning til at gøre tamponer og bind momsfri.

10 procentsmomsen blev indført i 2000, og også dengang var der protester mod, hvad der blev opfattet som en kønsdiskriminerende afgift.

Dengang sagde den daværende premierminister John Howard, at man kunne argumentere for at fjerne momsen fra mange produkter, der kunne opfattes som essentielle, men at det i sidste ville underminere hele momssystemet.

 

Og den daværende sundhedsminister Michael Woolridge kom galt af sted, da han sammenlignede tamponers betydning for kvinder med barberskums betydning for mænd. Samtidig forsvarede han det faktum, at kondomer var undtaget reglerne på følgende vis:

"Kondomer forebygger sygdom. Jeg var ikke klar over, at menstruation er en sygdom."

Selv om der rent faktisk blev indført undtagelse for en række produkter, var tamponer og bind altså ikke nogen af dem.

Også i Storbritannien har hygiejneprodukter været en varm kartoffel.

Lille dansk dims kan redde liv

Siden 1973 har kvinder her betalt en afgift for bind og tamponer, fordi de blev opfattet som "ikke-essentielle". I mange år lå momsen på 17,5 pct., men den røg i 2001 ned på på 5 pct. efter en omfattende kampagne.

Mange mener dog, at momsen bør fjernes fuldstændig, mens andre anfører, at produkterne bør være ganske gratis.

I Danmark har man en flad moms på 25 pct. på alle varegrupper.

Bør man fjerne momsen på tamponer og bind i Danmark?

Eller gøre produkterne helt gratis?

Hvad mener du?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

Israel efterlyser opbakning fra EU

Hvis Iran fortsætter med at etablere sig militært, bliver situationen eksplosiv, lyder budskabet fra Israel. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, mødes mandag med EU’s udenrigs- og udviklingsministre i Bruxelles.
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her