*

Europa

Gruppe bag Stockholm-optøjer: »Det er enhver svensk mands pligt at forsvare fællesområder mod importeret kriminalitet«

Forud for fredagens optøjer nær hovedbanegården i Stockholm blev der uddelt løbesedler med budskabet om, at svensk politi og svenske politikere udviser for stor sympati over for landets udlændinge.

Op mod 100 sortklædte og maskerede mænd lavede optøjer på Sergels Torv i Stockholm. Skærmdump: Aftonbladet.se

En stor politiaktion fandt fredag aften sted i det centrale Stockholm, hvor op mod 100 sortklædte og maskerede mænd stod bag et tilsyneladende koordineret angreb på mennesker med udenlandsk baggrund.

Optøjerne på Sergels Torv fandt sted omkring klokken 20.30, og angrebsmændene gik efter alt at dømme efter uledsagede flygtningebørn. Det fortæller kommunikationsmedarbejder Towe Hägg fra politiet i Stockholm ifølge Aftonbladet.

»Deres (de formodede gerningsmænd) mål var at samle folk for at udsætte uledsagede flygtningebørn for vold,« siger hun.

Det svenske medie har samtidig offentliggjort en video, som viser flere sortklædte mænd i sammenstød med politi og vagtfolk på torvet.

Forud for optøjerne blev der uddelt løbesedler med et budskab om, at både politikere og politi har mistet grebet om landets udlændinge, og at der bliver udvist for stor sympati for dem. Afsenderne mener derfor angiveligt, at det er deres pligt at gribe ind:

»Når de svenske gader ikke længere er trygge at vise sig på for almindelige svenskere, er det vores PLIGT at løse problemet.«

»Politiet har med al tydelighed vist, at man savner et middel til at stoppe deres fremdrift, og vi ser nu intet alternativ end selv at uddele de straffe, som de fortjener.«

Af løbesedlen fremgik det, at 200 svenskere fredag ville møde op for at »markere mod de nordafrikanske ”gadebørn”, som hænger ved hovedstadens hovedbanegård«.

»Det er enhver svensk mands pligt at forsvare fællesområder mod importeret kriminalitet,« lyder det endvidere.

Det svenske politi har lørdag morgen udsendt en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at politiet forud for fredagens hændelser havde fået en melding om, at flere personer med tilknytning til byens fodboldklubber planlagde at mødes i det centrale Stockholm for at »udsætte uledsagede flygtningebørn for kriminalitet«.

Den nynazistiske gruppe Svenska Modståndsrörelsen offentliggjorde sent fredag aften en tekst på sin hjemmeside om optøjerne, og her blev det bl.a. beskrevet som om, at fodboldhooligans »ryddede op« blandt de kriminelle indvandrere i landet.

Selv om det svenske politi fredag over for Aftonbladet bekræftede, at det havde været muligt at linke flere af mændene til bestemte grupper af fodbold-hooligans, lyder meldingen fra politiet nu, at der ikke er tilstrækkeligt med dokumentation for den kobling.

Det skyldes bl.a., at løbesedlerne ikke var signeret. Samtidig vil politiet ikke bekræfte, at personerne har højreekstremistiske holdninger.

Politiet oplyser i pressemeddelelsen, at tre personer kom i forvaring for at forstyrre den offentlige orden, en anden for at bryde knivloven, mens en sidste blev anholdt for vold mod tjenestemand, da han tildelte en politibetjent knytnæveslag i ansigtet.

Alle er lørdag morgen løsladt, dog er sidstnævnte fortsat mistænkt i sagen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her