*

Europa

Malmø meldt til ombudsmanden: 59 flygtningepiger fik lov at bo med deres mænd

Malmø Kommune beskyldes for at sanktionere børneægteskab, fordi man lod piger bo med deres mænd.

Fem af de seks største svenske modtagekommuner for uledsagede børn lader dem bo sammen med deres ægtefæller. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

I løbet af 2015 og i de første uger af 2016 lod Malmø Kommune 59 asylsøgende piger på ned til 15 år bo sammen med deres ægtemænd, som i nogle tilfælde var over dobbelt så gamle som dem selv.

Dermed sanktionerer kommunen børneægteskab, lyder kritikken fra bl.a. den tidligere anklager og nuværende formand for organisationen Brottsofferjouren Sverige Sven-Erik Alhem.

»Lovgivningen indebærer, at vi overhovedet ikke accepterer børneægteskab. Så kan man ikke medvirke til, at man lader børn bo sammen med en anden voksen, som ikke er værge,« sagde han sidste uge til Sydsvenskan.

Samtidig er Malmø Kommune blevet meldt til Rigsdagens ombudsmand.

I første omgang kunne Sveriges Radio afsløre, at Malmø i november og december havde tilladt 16 piger at bo med deres mænd, men ikke lang tid efter kom det frem, at det samlede tal for 2015 og de første uger af 2016 altså ligger på 59.

Ifølge Sydsvenskan er der tale om 13 piger på 15 år, som bor med mænd på op til 30 år. 20 16-årige, hvoraf én er gift med en 36-årig og flere af dem var gravide, da de kom til Malmø. Endelig var 26 af dem 17 år, blandt dem en pige med to børn og flere gravide.

Over for Sveriges Radio kalder direktør for den sociale ressourceforvaltning i Malmø Annelie Larsson situationen for »kompleks« og understreger, at man nu vil følge op på alle sagerne for at fastslå, at der ikke er tale om tvangsægteskaber.

Svensk politi kræver 4.100 ekstra job efter asylstrømme

Men det er svært, anerkender hun.

»Hvis det er et tvangsægteskab, vil hun selvfølgelig ikke sige det ved den første samtale. Jeg har svært ved at se, at vi kan foretage en øjeblikkelig omplacering af en 17-årig pig, som siger, at hun absolut vil følge med og bo sammen med sin mand på et nyt bosted,« lyder det.  

Ifølge Sveriges Radios kortlægning er Malmø dog ikke alene. Således lader fem af de seks største modtagekommuner for uledsagede børn disse bo sammen med deres ægtefæller. Kun i Göteborg skiller man pr. automatik parterne ad.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her