*

Politik

Sverige dropper teltlejre til flygtninge

I Sverige har det vist sig at være for dyrt og for dårligt at lade flygtninge bo i telte. Derfor rives teltpløkkerne nu op igen – til Røde Kors' glæde.

Thisted blev sidst i november den første danske by, hvor der blev oprettet teltlejr til asylansøgere. Siden da er flere lejre åbnet. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen

Mens de danske myndigheder så sent som i går tog to nye teltlejre til flygtninge i brug, går kollegerne på den anden side af Øresund nu den modsatte vej.

I Sverige har udlændingemyndighederne, Migrationsverket, valgt helt at droppe teltlejre til at huse flygtninge.

Når Sverige mener at kunne klare sig uden telte, så burde vi også kunne det her i Danmark.
Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors
Landets eneste lejr, som ligger i Revinge uden for Lund med plads til 200 asylansøgere, lukker derfor 24. januar. Beslutningen er blandt andet truffet, fordi teltlejren er for dyr, og fordi teltene ikke er egnede til at bo i i længere tid.

»Omkostningerne for oprettelse og drift af teltlejre er forholdsvis høje og boligkvaliteten er begrænset. Da antallet af asylansøgere falder, forventer vi at kunne sørge for indkvartering af kortere varighed på en bedre måde end med telte,« siger Migrationsverkets indkvarteringsansvarlige, Willis Åberg på Migrationsverkets hjemmeside.

Her fremgår det også, at Migrationsverket takker nej til den svenske beredskabstjenestes tilbud om at oprette flere teltlejre.

Røde Kors: Vi har masser af senge – hvorfor skal flygtninge bo i telt?

Beslutningen vækker glæde hos Dansk Røde Kors’ generelsekretær Anders Ladekarl, som opfordrer den danske regering til at følge trop:

»Når Sverige mener at kunne klare sig uden telte, så burde vi også kunne det her i Danmark. Vi har i forvejen indkvarteringsmuligheder til at kunne håndtere flygtningesituationen, og så længe vi har det, vil det helt klart være at foretrække,« siger han.

Det har regeringen dog ingen planer om. Tværtimod er antallet af teltpladser blevet markant udbygget de seneste uger.

Indtil videre er der etableret statslige teltlejre i Thisted, Næstved, Haderslev og Herning. Her bor enlige, mandlige asylansøgere, mens Udlændingestyrelsen behandler deres asylsager.

Sådan så teltlejren i Næstved ud, mens Beredskabsstyrelsen stadig var ved at færdiggøre de sidste detaljer i juledagene. I sidste uge flyttede de første beboere ind. Der er plads til i alt 400. Foto: Michael W. Rasmussen

S: Asylsøgere skal på kursus i seksualmoral

Selvom svenskerne nu trækker teltpælene op af den frostkolde jord, er det ikke ensbetydende med, at behovet for boliger til flygtninge og asylansøgere er udfyldt.

»Vi vil gerne understrege, at behovet for boliger stadig er meget stort og vil fortsætte med at være det, men vores fokus kommer til at ligge på varige boliger og ikke på midlertidige løsninger såsom telte,« siger Willis Åberg fra Migrationsverket.

Sverige er løbet tør for plads til flygtninge

Svenskerne begyndte at opføre teltlejre i oktober, og i begyndelsen af november vakte det stor opsigt, at regeringen erkendte, at landet var ved at nå grænsen for asylansøgere. Justits- og migrationsminister Morgan Johansson meddelte, at Sverige ikke længere kunne garantere indkvartering til alle de asylansøgere, der ankom. 

»De kan beslutte om de selv vil arrangere indkvartering eller vende tilbage til Tyskland eller Danmark,« sagde Morgan Johansson og opfordrede flygtninge til at blive dér, hvor de var sikret indkvartering.

I 2015 søgte 162.000 mennesker asyl i Sverige mod lidt over 21.000 i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her