Eksperter sår tvivl om Sverigedemokraternes rekordmåling

Er Sverigedemokraterne virkelig Sveriges største parti? Ikke alle er overbeviste.

Artiklens øverste billede
Sverigedemokraternas formand Jimmie Åkesson håber på et samarbejde med Dansk Folkeparti i EU-Parlamentet.

Sverigedemokraterne er Sveriges største parti.

Sådan lød det torsdag i den svenske avis Metro, som baseret på en YouGov-måling skrev, at det indvandringskritiske parti ville få 25,2 pct. af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Men nogle mener, at målingen - alt efter hvilket synspunkt, man indtager - er for god eller dårlig til at være sand. Flere stiller således spørgsmålstegn ved YouGovs målemetoder.

YouGovs respondenter er nemlig personer, som selv skal tilmelde sig.

"Det er meget vanskeligt at drage nogen konklusioner ud fra en enkelt måling fra YouGov, som benytter sig af selvrekrutterede paneler," siger politilog Andreas Johansson Heinö, der er tilknyttet den liberale tænketank Timbro, til Expressen.

Politologen Anders Sundell fra Göteborgs Universitet anfører, at meningsmålingsinstitutter, der bruger såkaldte selvrekrutterede respondenter, forsøger at kompensere for den manglende tilfældighed i udvælgelsen. Men:

"Selv om man har den rette mængde kvinder, mænd, unge og gamle, så er der stadig en fundamental usikkerhed. Er de, som gerne vil være med i en sådan undersøgelse, virkelig som andre? Det er svært at komme uden om," siger han til Dagens Nyheter.

Også andre meningsmålingerinstitutter mener, at der kan sættes spørgsmålstegn ved målingens troværdighed, men det ændrer dog ikke ved, at Sverigedemokraterne har set en massiv vælgeropbakning siden valget i september sidste år. Herom hersker ingen tvivl.

Således giver andre målinger partiet omkring 20 pct. af stemmerne. Ved valget i 2014 fik partiet 12,9 pct. af stemmerne.

"Det, som vi ved, er, at integrations- og indvandringspolitikken i dag er et centralt tema i Sverige. Sverigedemokraterne har profileret sig på det område, samtidig med at de øvrige partier ind til for nylig har talt ganske lidt om det," siger Maria Oskarsson, som er lektor i statsvidenskab på Göteborgs Universitet, om en af årsagerne til partiets fremgang.

Men det handler dog ikke om indvandringspolitikken alene. Også den parlamentariske situation spiller ind, vurderer hun. Således indgik Sveriges regering, der består af Socialdemokraterne og Miljøpartiet, i december 2014 en aftale med de fire borgerlige oppositionspartier i Alliancen.

Den sikrede mindretalsregeringen, og at Moderaterna, Centerpartiet, Folkepartiet og Kristendemokraterne ikke ville nedstemme regeringens finanslovsforslag til foråret. Kun Venstrepartiet og Sverigedemokraterne stod uden for aftalen, som også var en bevidst strategi for at holde Sverigedemokraterne uden for indflydelse.

"Den politiske debat er blevet ret begrænset pga. den ustabile situation i parlamentet, hvor regeringen hele tiden går balancegang mellem de borgerlige partier, og det giver en utydelig opfattelse af regeringens politik og en svag opposition. Dermed får Sverigedemokraterne en tydeligere position som klart oppositionsparti. Samtidig er flere borgerlige partiledere blevet skiftet ud, hvilket har givet en række interne diskussioner," forklarer Maria Oskarsson til Jyllands-Posten.

De nye finanslovsforhandlinger er netop gået i gang, og hvorvidt partierne vil indgå en aftale som i december, står endnu ikke klart.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.