IS-ekspert: Rekrutteringschef bor i Danmark eller Sverige

En irakisk ekspert i Islamisk Stat med forbindelser til den irakiske regering mener, at lederen bor i et af de to lande. Det er muligt, men rekrutteringen til IS behøver egentlig ikke en leder, mener svensk ekspert.

Artiklens øverste billede
Lederen af den europæiske rekruttering til Islamisk Stat skal angiveligt holde til i enten Danmark eller Sverige. Her er det IS-krigere på ladet af deres biler i Mellemøsten.

Lederen af rekrutteringen i hele Europa til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) bor i enten Danmark eller Sverige.

Det hævder den irakiske ekspert Hisham al-Hashimi i et interview med det finske nyhedsbureau FNB, som Ritzau har refereret fra. Al-Hashimi betegnes i interviewet som en fremtrædende kender af IS, og han fungerer bl.a. som rådgiver for den irakiske regering i terrorspørgsmål. Ifølge eksperten ved man ikke meget om rekrutteringschefen, der altså angiveligt skal lede arbejdet med at rekruttere krigere i Europa til IS’ kamp i Mellemøsten.

Ifølge Hisham al-Hashimi er rekrutteringschefen kompetent og yderst manipulerende. Han skal være irakisk palæstinenser og have et stort netværk, men ud over dette kommer al-Hashimi ikke med andre oplysninger om personen såsom alder, navn eller baggrund. Det fremgår heller ikke, hvorfra Hisham al-Hashimi ved, at rekrutteringschefen skal bo i enten Danmark eller Sverige.

Ifølge Hisham al-Hashimi er der nærved perfekte forhold for rekruttering til IS i Skandinavien, fordi her er relativt mange penge, megen frihed samt mange religiøse og kulturelle centre, hvor rekrutteringen kan foregå.

Ud over at fungere som rådgiver for den irakiske regering er Hisham al-Hashimi tilknyttet den irakiske tænketank Al-Nahrain Center for Strategic Studies. Centeret er tilknyttet den irakiske regering, delvist finansieret af USA og åbnede i 2012. Det fortæller Magnus Ranstorp, terrorekspert fra den svenske forsvarshøjskole. Han har dog svært ved at vurdere historien med den påståede rekrutteringschefs ophold i Danmark eller Sverige.

“En del detaljeret information stammer fra Hisham al-Hashimi, og han virker til at have gode kontakter hos de irakiske sikkerhedsstyrker, men hvis ikke der hverken er et navn eller et ”nom de guerre” på denne rekrutteringschef, er det svært at vide, hvad der er sandheden,” siger Magnus Ranstorp.

Hisham al-Hashimi er ifølge Magnus Ranstorp ”fremtrædende i nogle af de historier, der er kommet frem om Islamisk Stat, og han er åbentlyst en fjende af IS.”

Hisham al-Hashimi har medvirket i historier i prominente internationale medier som britiske The Telegraph og The Guardian og amerikanske Wall Street Journal og Huffington Post inden for det seneste års tid.

Ifølge Magnus Ranstorp er rekrutteringen hos Islamisk Stat dog sandsynligvis organiseret på en måde, så den ikke behøver en decideret chef for hele Europa.

”Europa er sandsynligvis delt op i forskellige områder med forskellige ledere, så det er ikke kun en enkelt person, der står for koordineringen. Der er sandsynligvis flere ledere, der står for det.”

Magnus Ranstorp peger på, at den sværeste del af at få folk fra Europa til krig i Irak eller Syrien ikke er selve rekrutteringen, men den sidste del af rejsen fra Tyrkiet og ind i f.eks. Syrien.

”Men hvis sådan en overordnet leder eksisterer, er det mere sandsynligt, at han befinder sig i Sverige end i Danmark. Der er et mere fjendtligt miljø i Danmark end i Sverige,” siger han og peger bl.a. på, at Danmark er mere kompakt end Sverige og derfor nemmere at overvåge.

Tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Hans Jørgen Bonnichsen er kritisk over for oplysningerne om den mulige leder i Skandinavien. I givet fald burde efterretningstjenesterne i de berørte lande vide det og skride ind, mener han.

”Hvis en person sidder som edderkoppen i et net, så ville man for lang tid siden have fået informationer om det ved et ordentligt efterforsknings- og efterretningsarbejde,” siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau og understreger, at han ikke kender til Hisham al-Hashimi og hans oplysninger.

"Det er ikke en information, der burde være ukendt for nogen som helst vestlig efterretningstjeneste. Med det samarbejde, der eksisterer i forhold til Islamisk Stat, er det helt naturligt, at man udveksler sådanne informationer," uddyber Bonnicshen.

Han mener, at hvis der reelt eksisterer en fremtrædende chef for rekrutteringen til Islamisk Stat i Europa i Danmark eller Sverige, har efterretningstjenesterne to muligheder: At følge hans aktiviteter i det skjulte eller anholde ham.

"Hvis man ser rundt omkring i Europa på udmeldinger fra regeringer og efterretningstjenester, så er det et meget højt prioriteret område. Hvis der findes sådan en person, og man har de oplysninger, så ville jeg sige, at han burde sidde i fængsel nu," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge en PET-rapport fra marts i år er mindst 115 danskere rejst i krig i Irak eller Syrien.

PET har ingen kommentarer til sagen, og det har ikke været muligt at få kontakt til Hisham al-Hashimi.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.