Forsker: EU's flygtningestrategi er passiv dødshjælp

Forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier kritiserer fokus på menneskesmuglere.

Artiklens øverste billede
Øget grænsekontrol løser ikke flygtningeproblemerne i Sydeuropa, siger forskere fra DIIS

EU's 10-punktsplan for håndtering af det store antal afrikanske flygtninge og migranter, der forsøger at nå Europa, møder hård kritik fra en række forskere på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Forskerne kritiserer planen for at forsøge at håndtere migrant-problemet på samme måde, som EU hidtil har gjort, og forskerne mener ikke, at det er korrekt at kalde den nuværende situation for en tragedie eller en krise. De mener, at flygtningestrømmen over Middelhavet er et symptom på strukturelle problemer i Afrika.

kommentar til situationen i Middelhavet.

Han mener, at det har været forudsigeligt, at EU's øgede fokus på grænsekontrol for at stoppe strømmen af flygtninge og migranter fra Afrika ville føre til ulykker og dødsofre, og han betegner EU's ageren på området som "passiv politisk dødshjælp."

"EU’s grænsekontrol og massedød blandt migranterne er to sider af samme sag," skriver han i kommentaren fra DIIS. Et synspunkt der støttes af flere andre prominente forskere på området. Heriblandt Professor Didier Bigo fra Department of War Studies ved Kings College i London og Elspeth Guild, der er senior research fellow ved CEPS (Centre for European Policy Studies) og Ph. D. ved Radboud University i Nijmegen i Holland.

Som et eksempel sammenhængen mellem massedrukningerne og EU's grænsekontrol nævner Rens van Munster udskiftningen af EU's redningsprogram, Mare Nostrum, med det væsentligt mindre Triton-program, der i stedet for redningsaktioner har fokus på grænsekontrol.

Italienske flådefartøjer, der opererede under Mare Nostrum programmet, reddede i 2013 mere end 140.000 flygtninge i Middelhavet, men denne praksis blev kritiseret og sidenhen erstattet med Triton-programmet, fordi et flertal af EU-landene mente, at redningsaktionerne opildnede flygtninge og migrater til at forsøge at krydse Middelhavet.

Sammen med to kolleger fra DIIS, seniorforskerne Nauja Kleist og Ninna Nyberg Sørensen, peger Rens van Munster på, at der er behov for nytænkning af den europæiske flygtninge- og migrationspolitik.

I en pressemeddelelse fra DIIS, skriver Nauja Kleist og Ninna Nyberg Sørensen, at det er fejlagtigt at tro, at man kan forhindre massedrukninger ved at jagte de menneskesmuglere, der organiserer de ofte synkefærdige fartøjer, flygtningene krydser Middelhavet i.

"At flytte fokus fra druknende bådflygtninge til kriminelle menneskesmuglere er at flytte fokus fra bagvedliggende årsager til øjeblikkelige virkninger," skriver Nauja Kleist og Ninna Nyberg Sørensen og peger på, at menneskesmuglerne er flygtningenes eneste mulighed for at komme til Europa og søge asyl.

De to seniorforskere mener i stedet, at EU blandt andet burde fokusere på at give flygtningene mulighed for at søge asyl i nærheden af deres hjemlande, fordeler flygtningepresset ud på samtlige medlemslande i EU og iværksætter et større redningsberedskab i Middelhavet, så det bliver muligt at redde passagererne, når flygtningeskibene kommer i havsnød.

Hermed lægger forskerne fra DIIS sig på linje med en rapport som Amnesty International offentligør i dag, hvor organisationen blandt andet opfordrer til, at Danmark sender flådefartøjer til Middelhavet, for at bistå med redningsaktioner.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.