Briterne har anholdt over 100 Syrien-terrorister i år

En antiterrorchef vurderer, at flere alvorlige terrorhandlinger hvert år bliver forpurret.

Artiklens øverste billede
Trusselniveauet i hele Storbritannien blev i august hævet til "alvorligt".

Det er mange år siden, at britisk politi har set så megen aktivitet blandt potentielle terrorister med tilknytning til konflikten i Syrien.

Siden begyndelsen af 2014 er over 100 mennesker blevet anholdt på baggrund af begrundede mistanker om, at de har tilknytning til terrorbevægelser eller planlægger at begå terror. Det skriver tabloidavisen The Sun, som har fået fat i de nye tal fra politiet.

Sidste år anholdt man i Storbritannien 25 potentielle terrorister, mens man alene fra juli til september i år har anholdt 35 personer med tilknytning til Syrien.

Antiterrorchef Mark Rowley udsendte i august en meddelelse, hvori han skrev, at "aktiviteten hos politiet har været stigende i mange måneder", samt at der er blevet registreret "en markant stigning i antallet af Syrien-relaterede anholdelser".

Også potentielle terrorister uden nogen direkte Syrien-relation har travlt i Storbritannien i år.

I første halvår blev 69 personer ifølge politiet anholdt for enten at støtte terrororganisationer, planlægge terror eller opmuntre til terror, og skal man tro de nye tal, er der ingen tegn på, at aktiviteten er nedadgående.

Så sent som tirsdag blev en 26-årig mand ifølge The Telegraph anholdt i Cornwall, mistænkt for at planlægge en terrorhandling. Og i sidste uge indrømmede en 30-årig kemilærer, at han to gange havde været med til at planlægge terror, samt at han planlagde at rejse til Syrien og tilslutte sig de kæmpende oprørere.

I alt 218 antiterror-anholdelser blev fra den 1. januar og til midten af oktober foretaget, og ifølge antiterrorchefen har politiet gang i et "exceptionelt højt" antal efterforskninger. Det skyldes en aktivitet blandt potentielle terrorister, som ifølge politiet er den højeste i mange år.

I september gennemførte politiet i London en anti-terroraktion, hvor ni personer blev anholdt, herunder den 47-årige islamist Anjem Choudary, som er mistænkt for at være involveret i at sende unge mennesker til Syrien for at kæmpe som hellige krigere.

Det anslås, at over 500 britiskfødte personer er rejst til Mellemøsten for at kæmpe for diverse organisationer, f.eks. Islamisk Stat.

Politikommissær Bernard Hogan-Howe har tidligere over for The Telegraph meddelt, at man har "store udfordringer" med at holde øje med de tilbagevendte kæmpere.

Det nuværende trusselniveau i Storbritannien er ifølge sikkerhedstjenesten MI5 "alvorligt", hvilket er det næsthøjeste niveau og betyder, at et terrorangreb er "meget sandsynligt". Truslen er gældende for hele Storbritannien. Trusselsniveauet blev hævet den 29. august i år på grund af udviklingen i Syrien og Irak.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.