*

Europa

Islamist med forbindelse til Danmark blandt terror-anholdte

Anjem Choudary, en radikal britisk islamist, er ifølge flere kilder blandt de anholdte i London.

Anjem Choudary er blandt de anholdte i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

En af de ni anholdte ved politiet i Londons anti-terroraktion, som blev gennemført torsdag morgen, er blevet identificeret som islamisten Anjem Choudary.

Han er sammen med de øvrige otte anholdte under mistanke for at støtte en registreret terrororganisation, skriver flere medier.

Den 47-årige Anjem Choudary, som er brite, trækker tråde med sig fra Storbritannien til Danmark, idet han i juni i år besøgte København, hvor han talte om at gøre "Christiansborg til Muslimborg", bl.a. ved at etablere en dansk afdeling af sit netværk, islam4dk.

Choudary er desuden mistænkt for at være involveret i at sende unge mennesker til Syrien for at kæmpe som hellige krigere.

I en rapport fra 2013 vurderede den britiske organisation Hope not Hate, der bl.a. overvåger ekstremistiske islamister, Choudary og hans folk til at være den enkeltorganisation, der har sendt flest unge mænd fra Europa til Syrien.

"Myndigheder og politikere i Danmark bør holde et vågent øje med ham og hans aktiviteter i Danmark. Han har et bredt netværk, tiltrækker en masse folk, og han vil forsøge at påvirke de unge til at rejse til Syrien," har terrorekspert Magnus Ranstorp tidligere udtalt til Jyllands-Posten.

Politiet i London har indtil videre været fåmælt omkring torsdagens aktion, og har heller ikke bekræftet identiteten på de anholdte.

Man har dog udsendt en kortfattet meddelelse om aktionen, hvori der står, at anholdelserne "er en del af en større og længerevarende efterforskning af islamisk terrorisme" samt at der "ikke foreligger nogen umiddelbar trussel mod den offentlige sikkerhed".

Ni personer anholdt efter anti-terroraktion i London

Anjem Choudary har flere gange gjort sig bemærket med kontroversielle holdninger i britiske medier. Tidligere i denne uge udtalte han ifølge IB Times, at han ikke havde ondt af den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning, der bliver holdt som gidsel af Islamisk Stat.

"Ifølge Koranen er det ikke tilladt at have ondt af ikke-muslimer," sagde Choudary.

De ni mænd er blevet anholdt på en mistanke om, at de tilhører og/eller støtter terrororganisationer samt opfordrer til terror, skriver BBC, som også beretter, at de anholdte er mellem 22 og 51 år.

Der er ikke meldt officielt ud, hvilken eller hvilke organisationer der er tale om, men flere britiske medier mener at vide, at der er tale om terrororganisationen Al-Muhajiroun, som blev forbudt i Storbritannien i 2000.

Anjem Choudary og de øvrige otte anholdte er stadig i politiets varetægt på politistationer rundt om i London.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her