Ingen ved, om de østukrainske vælgere vælger frit

Flere steder i det østlige Ukraine har krigen gjort det umuligt for valgobservatørerne at være til stede.

Artiklens øverste billede
Mange vælgere i Østukraine, som her i Lugansk, går til valgstederne uden internationale observatører til stede, og det bekymrer.

Mens vælgerne i Ukraine søndag sætter deres kryds ved de kandidater, de gerne så styre landets parlament fremover, ser et hold på over 1.000 valgobservatører til, at valget foregår på så demokratisk vis som muligt.

Mange steder i det østlige Ukraine, hvor der stadig er voldsomme kampe, er det imidlertid umuligt for observatørerne at være til stede - og flere steder har krigen gjort det lige så umuligt for vælgerne at komme til at stemme.

Ifølge Opora, en uafhængig organisation der observerer valghandlingen i Ukraine, kan kun 42 pct. af vælgerne i Donetsk-provinsen stemme, og i mange byer er der på grund af alvorlige sikkerhedsrisici slet ikke noget valgsted.

"Jeg ville rigtig gerne have stemt ved det seneste præsidentvalg, men det kunne vi ikke - og denne gang kan vi heller ikke," siger en ukrainsk soldat i landsbyen Pisky, som ikke har noget valgsted, til Kiev Post.

Imidlertid er der ikke særlig mange af indbyggerne i Østukraine - de indbyggere som nu i stor stil er flygtet til mere rolige egne - der overhovedet er registrerede vælgere. Sådan lyder det fra OSCEs "Office for Democratic Institutions and Human Rights" (ODIHR), som længe har været til stede i Ukraine og har til formål at tjekke, at valget forløber ordentligt.

"Vi ved, at omkring 30.000 af de flere hundrede tusinde mennesker, som er flyttet fra regionerne (i det østlige Ukraine, red.), har registreret sig som vælgere," siger Tana de Zulueta, som er ODIHRs ledende valgobservatør, i en meddelelse.

Ifølge ODIHR kan det lave tal skyldes, at mange af indbyggerne i de østukrainske regioner har "andet at tænke på" end et parlamentsvalg, og derfor ikke har taget de nødvendige skridt for at kunne vælge.

OSCE understreger samtidig, at de internationale valgobservatører er til stede i Ukraine primært for at se på, at vælgernes stemmeret bliver overholdt, og ikke for at bedømme, om valget er legitimt.

Noget, der bekymrer observatørerne, er det faktum, at man ikke ved, om vælgerne i de østukrainske områder kan blive presset til at afgive deres stemmer til en bestemt kandidat.

Sandsynligvis kan vi ikke være til stede ved optællingen på grund af sikkerhedsrisikoen.

ODIHR-observatør

"Vi har en begrænset mulighed for at observere, men sandsynligvis kan vi ikke være til stede ved optællingen på grund af sikkerhedsrisikoen," siger Tana de Zulueta.

ODIHR kan desuden ikke afvise, at der kan ske fusk med valgresultaterne i Østukraine, og at den begrænsede mulighed for at stemme reelt kan betyde, at meget få vælgere får lov til at bestemme regionernes valgresultater - noget, de pro-europæiske partier i Ukraine har udtrykt stor bekymring for. OSCE understeger dog, at det endnu er for tidligt at sige noget konkret.

Den sidste meningsmåling, som blev foretaget fire dage inden parlamentsvalget, giver ifølge Reuters præsident Petro Porosjenko (Solidaritetspartiet) og hans blok valgsejren. Det betyder, at vælgerne umiddelbart vælger et tættere bånd til EU, mens prorusserne står til at få forringet deres indflydelse.

Ukrainske soldater stemmer i Kiev. I Østukraine kæmper ukrainske styrker stadig mod prorussiske separatister, og her kan det være vanskeligt for soldaterne at komme til at stemme.

Ukraines forhåbning er, at valget, som er det første siden Euromaidan-optøjerne i vinteren 2013/14, kan markere en ny begyndelse for demokratiet i Ukraine.

Men frem mod valget har en række voldelige overfald skæmmet den demokratiske proces.

Blandt andet blev en kandidat for populistpartiet De Radikale, Mark Gres, sidste fredag blev stukket ned uden for sit hjem efter en tv-debat. Ifølge New York Times kalder partiet det for "et mordforsøg". Og samme nat blev en kandidat fra det nystiftede parti Folkets Front overfaldet og tævet ved sin lejlighed i Odessa, mens en anden af partiets kandidater i mandags blev beskudt og kun overlevede på, fordi han går med skudsikker vest.

OSCE har en delegation på omkring 700 observatører i Ukraine. Mandag, dagen efter valget, vil de holde en pressekonference, hvor OSCE-repræsentanterne vil de give de første vurderinger af, hvordan søndagens valg er forløbet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.