Hvad viser Natos billeder egentlig?

Ukraine: Satellitbilleder viser kampberedte russiske troppestyrker nær den ukrainske grænse, men fortæller intet om Ruslands hensigter.

Artiklens øverste billede
Ruslands tropper nær den ukrainske grænse kan rykke på mindre end 12 timer, siger Natos øverste general, Philip Breedlove. Foto: Remy de la Mauviniere/AP

BRUXELLES

Nato offentliggjorde torsdag en lang række satellitfotos, der viser store koncentrationer af russisk militær flere steder nær grænsen til det østlige Ukraine. Foto: Nato

»Mens jeg står her og taler, er der 40.000 tropper langs Ukraines grænser. Ikke i øvelse, men klar til kamp. Vi har set satellitbillederne dag efter dag,« sagde alliancens generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, ved en pressebriefing i Prag, hvor han også opfordrede Rusland til at trække tropperne tilbage.

Uafhængige eksperter bekræfter udlægningen.

De russiske tropper synes at være »i kampberedskab«, siger forsvarsanalytiker Anthony Cordesman fra Center for Strategiske og Internationale Studier i Washington til nyhedsbureauet AP, efter at han har studeret billederne.

De viser ikke noget om, hvor stor en opbygning af russiske styrker der har fundet sted i grænseregionen, fortsætter han. Men de tilstedeværende tropper består både af lette og tunge styrker, og de vil være i stand til at rykke hurtigt ind i Ukraine, hvis de får ordren.

»Men det er alt, de viser.«

Stresse og intimidere

Nato har i flere uger beskyldt Rusland for troppeopbygning langs den ukrainske grænse med henblik på at stresse, intimidere og i værste fald gå ind i Østukraine.

I sidste uge fik det Natos udenrigsministre til at bede alliancens militære top om at udarbejde nye forsvarsplaner for alliancens medlemmer nær den russiske grænse, som er nervøse for Rusland hensigter.

Mandag opfordrede Fogh også til en evaluering af, hvor i Europa Nato har sine permanente tropper stationeret, hvilket både de baltiske lande og Polen har krævet.

Det signalerede, at der er overvejelser om at deployere tropper i de tidligere Warszawa-pagt-lande, hvilket stærke russiske protester indtil nu har fået USA og andre Nato-medlemmer til at undlade at gøre. Den seneste uge med ny uro i de østukrainske byer Donetsk og Lugansk, hvor pro-russiske demonstranter har besat regeringsbygninger, har imidlertid skabt ny frygt for, hvad Rusland har planer om. Men det er umuligt at tolke ud fra satellitbillederne, siger Peter Viggo Jacobsen, militæranalytiker fra Forsvarsakademiet.

»Russerne ved godt, at vi har satellitter, så de stiller selvfølgelig en hel kampenhed op. Ellers ville vi ikke tage det alvorligt. Det betyder, at de kan angribe, men vi ved ikke, om de har tænkt sig at bruge muligheden eller ej,« siger han, men vurderer selv, at det er usandsynligt.

»Hvis Vladimir Putin (Ruslands præsident) blot ønsker at lægge maksimalt pres på den ukrainske regering, behøver han ikke at gøre andet, end at lade soldaterne stå,« siger Peter Viggo Jacobsen.

Meldingerne fra Nato kommer netop, som Rusland, USA, Ukraine og EU er blevet enige om at mødes i næste uge – formentlig torsdag – for at forsøge at finde en løsning på krisen.

Det er første gang, at Rusland officielt har accepteret at mødes med den ukrainske regering, og nu beskylder Rusland Nato for at forsøge at udnytte situationen for egen vindings skyld.

Eksistensberettigelse

»De gentagne beskyldninger (..) fra Natos generalsekretær har overbevist os om, at forsvarsalliancen bruger krisen i Ukraine til at samle sine styrker over for en indbildt trussel og sikre alliancen eksistensberettigelse i det 21. århundrede,« lyder det i en erklæring fra Udenrigsministeriet i Moskva.

Natos militære øverstkommanderende, general Philip Breedlove, erkender, at Kremls hensigter er uklare, men advarer samtidig om, at de russiske tropper kan rykke på mindre end 12 timer, og han vil ikke udelukke, at hans anbefalinger til Nato om styrkelse af de østlige forsvarspositioner vil involvere stationering af amerikanske tropper.

Nato gennemfører allerede daglige overvågnings-flyvninger over Polen og Rumænien og har øget luftpatruljeringen i de baltiske lande.

»Det, vi går efter, er en land-, luft- og maritimpakke med tiltag, som sikrer vores østlige allierede,« siger han til AP og fortsætter:

»Spørgsmålet er, hvordan vi gør det på en afmålt måde, så vi ikke provokerer. Det arbejder vi på.«

En højtstående russisk militærkilde sagde ifølge det statslige nyhedsbureau RIA, at satellitbillederne blev taget i august i fjor, da der blev foretaget forskellige øvelser.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.